ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία καταγγέλλει επίσημα τη Γαλλία για κατασκοπεία

Η Τουρκία καταγγέλλει επίσημα τη Γαλλία για κατασκοπεία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Lefteris Pitarakis

Η Τουρκία, μέσω του πρεσβευτή της στο Παρίσι, καταγγέλλει επίσημα τη Γαλλία για κατασκοπεία λίγες ημέρες αφότου μια φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα δημοσίευσε λεπτομέρειες, εν μέσω της γαλλοτουρκικής διπλωματικής κρίσης με επίκεντρο το ζήτημα της Λιβύης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας Sabah, ένας πρώην υπάλληλος της υπηρεσίας ασφαλείας του γενικού προξενείου της Γαλλίας στην Κωνσταντινούπολη, ο Μετίν Οζντεμίρ, παραδόθηκε στην αστυνομία υποστηρίζοντας ότι συνέλεγε πληροφορίες για λογαριασμό της γαλλικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών (DGSE). Συνελήφθησαν συνολικά τέσσερα άτομα με την υποψία ότι διενεργούσαν κατασκοπεία σε επιχειρηματικούς και θρησκευτικούς κύκλους για λογαριασμό της Γαλλίας.

Σήμερα, ο Τούρκος διπλωμάτης Ισμαήλ Χάκι Μούσα, απαντώντας σε μια ερώτηση για το θέμα αυτό κατά την κατάθεσή του στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της γαλλικής Γερουσίας, επιβεβαίωσε το γεγονός. Είναι η πρώτη φορά που Τούρκος αξιωματούχος μιλά επισήμως για την υπόθεση αυτήν.

«Αυτήν την υπόθεση την χειρίζονται η DGSE και η τουρκική MIT», είπε, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ένα παλαιό θέμα, τουλάχιστον δύο ετών. «Το γεγονός ότι βγήκε στον Τύπο πριν από μερικές ημέρες (…) δεν έχει καμία σχέση με την επικαιρότητα», πρόσθεσε, αναφερόμενος προφανώς στη διπλωματική ένταση μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας.

Το Παρίσι δεν έχει αντιδράσει επισήμως. Το υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκε «να σχολιάσει φημολογίες του Τύπου».

Σύμφωνα με τη Sabah, ο Οζντεμίρ έδωσε στους Γάλλους πληροφορίες για 120 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων ήταν και ιμάμηδες. Πληρωνόταν κάθε μήνα και του είχαν υποσχεθεί ότι θα έμπαινε στη Λεγεώνα των Ξένων. Πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, εμφανιζόμενος ως μέλος των τουρκικών υπηρεσιών που ερευνούσε το Ισλαμικό Κράτος, ο Οζντεμίρ στρατολόγησε τρεις άνδρες: έναν υπάλληλο της δημοτικής υπηρεσίας ύδρευσης της Κωνσταντινούπολης, έναν εργαζόμενο στις τηλεπικοινωνίες και τον ιδιοκτήτη ενός ξενοδοχείου της πόλης. Οι τέσσερις άνδρες μεταξύ άλλων συνέλεγαν πληροφορίες και για την ένωση γυναικών (KADEM) της οποίας συμπρόεδρος είναι η μικρότερη κόρη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Οζντεμίρ παραδόθηκε στις τουρκικές αρχές, μετά από μια διαφωνία του με τους Γάλλους πράκτορες. Οι τέσσερις άνδρες θα δικαστούν με την κατηγορία της κατασκοπείας, σύμφωνα με τη Σαμπάχ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ