ΚΟΣΜΟΣ

Διαδικασία επί παραβάσει κατά Ελλάδας και Ιταλίας για τα δικαιώματα των επιβατών

Διαδικασία επί παραβάσει κατά Ελλάδας και Ιταλίας για τα δικαιώματα των επιβατών
(AP Photo/Yves Logghe)

Η Κομισιόν ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας και της Ιταλίας για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας περί δικαιωμάτων των επιβατών, με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υπογραμμίζει πως και οι δύο χώρες έχουν υιοθετήσει μέτρα που δεν συνάδουν με τους κανόνες της ΕΕ για τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

Εκπρόσωπος της Επιτροπής εξήγησε πως οι νομικές διαδικασίες αφορούν μόνο αυτές τις δύο χώρες, καθώς πρόκειται για τα μοναδικά κράτη που έλαβαν μέτρα που δίνουν ευθέως στις αεροπορικές εταιρείες να αποζημιώνουν τους καταναλωτές με κουπόνια -τα γνωστά vouchers.

Μάλιστα, η Ιταλία έλαβε αντίστοιχη νομοθετική πρωτοβουλία και για τις μεταφορές με λεωφορείο και τρένο, με αποτέλεσμα η διαδικασία επί παραβάσει να επεκτείνεται και σε αυτούς τους τομείς.

Τα δύο κράτη – μέλη έχουν ήδη ενημερωθεί με επιστολή.

Όπως τονίζεται από πλευράς της Κομισιόν, αρκετές εταιρείες μεταφορών βρέθηκαν αντιμέτωπες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, η Κομισιόν έχει πολλάκις τονίσει πως τα δικαιώματα των επιβατών δεν μπορούν να καταπατηθούν.

Υπενθυμίζεται πως η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει πως οι εταιρείες θα πρέπει να δίνουν στους καταναλωτές επιλογή ανάμεσα σε voucher και επιστροφή χρημάτων.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία έχουν δύο μήνες προθεσμία για να απαντήσεις στις κατηγορίες της Κομισιόν.

Σε περίπτωση που οι απαντήσεις τους δεν κριθούν επαρκείς, τότε η διαδικασία θα περάσει στο επόμενο στάδιο -δηλαδή την αιτιολογημένη γνώμη- και σε περίπτωση που οι δύο χώρες επιμείνουν στη μη συμμόρφωση, τότε η Κομισιόν έχει το δικαίωμα να παραπέμψει το θέμα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ