ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν: Προτεραιότητά μας είναι η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης

Φον ντερ Λάιεν: Προτεραιότητά μας είναι η συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης
AP Photo/Virginia Mayo

Την ευθύνη που έχουν όλοι για την ολοκλήρωση του σχεδίου ανάκαμψης χωρίς καμία καθυστέρηση υπογράμμισε η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε ότι «είναι κοινή ευθύνη να δείξουμε σε όλους τους Ευρωπαίους ότι η Ένωση είναι έτοιμη να δράσει προς όφελος όλων».

Επιπροσθέτως, η Ευρωπαία αξιωματούχος τόνισε ότι η συμφωνία για το Σχέδιο Ανάκαμψης είναι η βασική προτεραιότητα της ΕΕ τις προσεχείς εβδομάδες, προσθέτοντας ότι οι προτάσεις της Κομισιόν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που έχει η Ευρώπη για να ανακάμψει.

Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται, η κ. φον ντερ Λάιεν δήλωσε πως είναι εντατικές, ενώ εστίασε στην «ισχυρή πολιτική ηγεσία που απαιτείται για να υπάρξει γρήγορη και επιτυχής κατάληξη».

Σ' αυτό το πλαίσιο, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απηύθυνε πρόσκληση στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ως προεδρεύουσα της ευρωπαϊκής προεδρίας, να συζητήσουν στις 8 Ιουλίου για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις διαπραγματεύσεις, αλλά και τα βήματα που θα ακολουθηθούν στην πορεία.

Σημειώνεται πως στις 19 Ιουνίου η Σύνοδος Κορυφής ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Μέσα σε περίπου τέσσερις ώρες που διήρκησε, οι ηγέτες των 27 κρατών-μελών εξέφρασαν τις θέσεις τους σχετικά με το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το Σχέδιο Ανάκαμψης της Κομισιόν. Ωστόσο, δεν συμφώνησαν όλες οι χώρες.

Πλέον, η επόμενη Σύνοδος αναμένεται στα μέσα Ιουλίου με φυσική παρουσία.

Τα βασικά ζητήματα της ατζέντας ήταν το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο και το σχέδιο ανάκαμψης της Κομισιόν, που αποτελεί το αγκάθι για τα κράτη μέλη, με την ομάδα των «φειδωλών» (Ολλανδία, Αυστρία, Δανία, Σουηδία) να τηρεί αρνητική στάση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ