ΚΟΣΜΟΣ

Πριν την λήξη θητείας του Ομπάμα θα κλείσει η συμφωνία για την TTIP

Πριν την λήξη θητείας του Ομπάμα θα κλείσει η συμφωνία για την TTIP
Ακτιβιστές της Greenpeace μποκάρουν την είσοδο του συνεδριακού κέντρου στις Βρυξέλλες όπου θα διεξαχθεί ο 12ος γύρος των διαπραγματεύσεων για την TTIP REUTERS/Francois Lenoir

Η Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την Διατλαντική Εταιρική Σχέση Εμπορίου και Επενδύσεων, με τις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το καλοκαίρι, ένα απαραίτητο βήμα, για να κλείσει η συμφωνία πριν την αποχώρηση του Μπαράκ Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο.

Οι δύο πλευρές επιχειρούν να συμφωνήσουν σχετικά με το εμπόριο και τις επενδύσεις σε μια συμφωνία που θα μπορούσε να προσφέρει οικονομικά οφέλη άνω των $ 100 δις για τις δύο οικονομίες, που αναζητούν εναγωνίως διόδους ανάπτυξης μετά και την επιβράδυνση που καταγράφει η κινεζική οικονομία.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια συνομιλιών, οι δύο πλευρές λένε ότι η συμφωνία θα μπορούσε να κλείσει φέτος πριν από τη λήξη της θητείας του Μπαράκ Ομπάμα. Η αναμονή για το νέο πρόεδρο, που ενδεχομένως να έχει διαφορετικούς στόχους – για παράδειγμα ο Μπέρνι Σάντερς έχει πάρει σαφή θέση κατά της συμφωνίας - κινδυνεύει να καθυστερήσει σοβαρά οποιαδήποτε διαπραγμάτευση.

«Πλησιάζουμε την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης το καλοκαίρι» δήλωσε η επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Σεσίλια Μάλμστρομ σε συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών μεταξύ των υπουργών εμπορίου της ΕΕ.

Οι εταίροι έχουν προγραμματίσει γύρους συνομιλιών το Φεβρουάριο, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, με στόχο την σύνταξη ενός ενιαίου κειμένου για σχεδόν όλα τα θέματα, αφήνοντας έξω τα πιο ευαίσθητα θέματα όπως τις γεωργικές ποσοστώσεις.

Τον Φεβρουάριο, οι εταίροι θα συζητήσουν σχετικά με τον τομέα των υπηρεσιών, το άνοιγμα των δημόσιων προσφορών και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ένα νέο δικαστήριο για την επίλυση διαφορών μεταξύ επενδυτικών εταιριών και κρατών, που αποτελεί ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα σημεία της επίδοξους συμφωνίας.

Με την ενσωμάτωση της ρύθμισης του Μηχανισμού διαιτησίας Επίλυσης Διαφορών μεταξύ Επενδυτών και Κρατών, την ISDS (Investor-State Dispute Settlement), οι πολυεθνικές εταιρίες θα έχουν την δυνατότητα να προσφεύγουν κατά συγκεκριμένων χωρών για ζημίες που υπέστησαν κατόπιν αποφάσεων δημόσιας πολιτικής αφού τους δίνεται η δυνατότητα νομικής υπόστασης ισοδύναμης με ενός έθνους-κράτους.

TTIP: Η αδιαφανής διαπραγμάτευση και οι τομείς που επηρεάζει

ΔΗΜΟΦΙΛΗ