ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Νέο θλιβερό ρεκόρ στις ΗΠΑ – Υποχρεωτική η μάσκα στο Τέξας

Κορωνοϊός: Νέο θλιβερό ρεκόρ στις ΗΠΑ – Υποχρεωτική η μάσκα στο Τέξας
AP Photo/Elise Amendola

Τουλάχιστον 53.069 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 καταγράφηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες τις προηγούμενες 24 ώρες, σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ένα νέο θλιβερό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας, παραμονές των εορτασμών για την Ημέρα Ανεξαρτησίας.

Αυτές οι νέες μολύνσεις ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων στην επικράτεια των ΗΠΑ σε πάνω από 2,7 εκατομμύρια, κατά τα στοιχεία της ιατρικής σχολής της Βαλτιμόρης.

Ο αριθμός των νέων θανάτων μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο ανήλθε σε 649. Συνολικά 128.677 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή εξαιτίας της Covid-19.

Την ίδια ώρα, και παρά τη γενική τάση εντός του κόμματός του, με πρώτο διδάξαντα τον Τραμπ, ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Άμποτ, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη ότι καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους της μεγάλης νότιας πολιτείας των ΗΠΑ, όπου καλπάζουν τα κρούσματα κορωνοϊού.

«Μπορούμε να κρατήσουμε τις επιχειρήσεις ανοιχτές και να αναπτύξουμε την οικονομία μας, έτσι ώστε οι Τεξανοί να μπορούν να συνεχίσουν να βιοπορίζονται, αλλά αυτό απαιτεί από τον καθένα μας να αναλάβει το ρόλο του για την προστασία του άλλου, που σημαίνει κάλυψη των προσώπων μας στους δημόσιους χώρους», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Άμποτ, ένας σύμμαχος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Απαγόρευση συναθροίσεων

Το διάταγμα αυτό, που εκδόθηκε παραμονή του Σαββατοκύριακου του εορτασμού της Ημέρας Ανεξαρτησίας, δίνει επίσης στους τοπικούς αξιωματούχους την εξουσία να απαγορεύουν συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων σε εξωτερικούς χώρους.

Το Τέξας είναι από τις αμερικανικές πολιτείες που άνοιξε εκ νέου την οικονομία του στις αρχές Μαΐου, μια πορεία επαναφοράς στην κανονικότητα που ανεστάλη όμως την περασμένη Πέμπτη.

Την περασμένη Παρασκευή, ο κυβερνήτης έδωσε επίσης εντολή τα μπαρ στην πολιτεία να κλείνουν το μεσημέρι και τα εστιατόρια να περιορίζουν τους καθήμενους στις αίθουσές τους στο 50% της χωρητικότητάς τους.

Το Τέξας έχει καταγράψει συνολικά τουλάχιστον 168.062 κρούσματα της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ