ΚΟΣΜΟΣ

Παρέμβαση Ρωσίας για Αγία Σοφία: Παρακολουθούμε την κατάσταση, αναμένουμε μια «ισορροπημένη» απόφαση

Παρέμβαση Ρωσίας για Αγία Σοφία: Παρακολουθούμε την κατάσταση, αναμένουμε μια «ισορροπημένη» απόφαση
AP Photo/Emrah Gurel

Το μείζον θέμα της Αγίας Σοφίας απασχολεί τη διεθνή κοινότητα, με τη Ρωσία να προστίθεται στις χώρες που εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την πιθανότητα μετατροπής αυτού του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς σε τζαμί.

Όπως ανέφερε το βράδυ της Πέμπτης, η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, η Μόσχα «παρακολουθεί την κατάσταση γύρω από τον Ναό της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη» και αναμένει ότι η απόφαση για την «τύχη» της θα λαμβάνει σοβαρά υπόψιν τις κατευθυντήριες γραμμές της UNESCO.

«Καταρχήν, πιστεύουμε ότι ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, από πολιτισμική και ιστορική άποψη, για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Η UNESCO έχει συμπεριλάβει την Αγία Σοφία στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς και πιστεύουμε ότι οποιεσδήποτε αξιώσεις σχετικά με τον χαρακτήρα του μνημείου, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και την προσβασιμότητάς του, θα είναι συμβατές με το καθεστώς που έχει θεσπίσει και υπαγορεύει ο διεθνής Οργανισμός».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου παράλληλα ζήτησε από την τουρκική ηγεσία να λάβει μια «ισορροπημένη» απόφαση, υπογραμμίζοντας τον «πανανθρώπινο» χαρακτήρα του μνημείου της UNESCO.

Γαλλία: Να παραμείνει ανοικτή σε όλους

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας, ανέφερε πως η Αγία Σοφία «πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε όλους, ως ένα σύμβολο ανεξιθρησκίας και πολυπολιτισμικότητας».

Η τοποθέτηση από τη Γαλλία για την Αγία Σοφία έγινε μια ημέρα μετά την παρέμβαση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, ο οποίος κάλεσε τον Ερντογάν να εγκαταλείψει το σχέδιο του να τη μετατρέψει σε τζαμί.

Την Πέμπτη, το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας εξέτασε το αίτημα να μετατραπεί το ιστορικό μουσείο σε τζαμί. Το Ανώτατο Δικαστήριο μετά από συνεδρίαση – εξπρές που διήρκησε μόλις 17 λεπτά πέταξε το μπαλάκι στον Ταγίπ Ερντογάν για την τελική απόφαση ως προς το μέλλον της.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας (TRT) που μεταδόθηκε στις 8 Ιουνίου, υποστήριξε πως «οι ιδιοκτήτες της Αγίας Σοφίας είναι ξεκάθαροι».

Από την πλευρά της, η Αθήνα κρατά στάση αναμονής για τις επόμενες κινήσεις του Ερντογάν, μένοντας σταθερή στη θέση της ότι το ζήτημα δεν είναι ελληνο-τουρκικό, αλλά διεθνές.

Η Αγία Σοφία έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO και αποτελεί ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Τουρκία. Αρχιτέκτονες της Αγίας Σοφίας ήταν ο Ανθέμιος και ο Ισίδωρος και οι εργασίες κατασκευής ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν την περίοδο που αυτοκράτορας στο Βυζάντιο ήταν ο Ιουστινιανός Α'.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ