ΚΟΣΜΟΣ

«Σούπερ Σάββατο» στη Βρετανία εν μέσω κατηγοριών ότι ο Τζόνσον «κοιμήθηκε στο τιμόνι»

«Σούπερ Σάββατο» στη Βρετανία εν μέσω κατηγοριών ότι ο Τζόνσον «κοιμήθηκε στο τιμόνι»
AP Photo/Frank Augstein

Ξανανοίγουν το Σαββατοκύριακο οι παμπ στη Βρετανία, με τον Βρετανό πρωθυπουργό να συνιστά υπευθυνότητα αλλά και την αντιπολίτευση να θεωρεί αναπόφευκτη την έρευνα για τον τρόπο που χειρίστηκε ο Μπόρις Τζόνσον την πανδημία.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον παρότρυνε τους Βρετανούς να «μην το παρακάνουν» αλλά να ενεργήσουν με υπευθυνότητα όταν οι παμπ θα ανοίξουν και πάλι το Σαββατοκύριακο, προειδοποιώντας ότι οι επιχειρήσεις, ο βιοπορισμός των ανθρώπων, αλλά και το μέλλον του συνόλου της βρετανικής οικονομίας εξαρτάται από αυτό.

Η φάση της σταδιακής επανεκκίνησης της βρετανικής οικονομίας που θα λάβει χώρα αύριο, Σάββατο, προβλέπει τη λειτουργία των παμπ στην Αγγλία, για πρώτη φορά από τα μέσα Μαρτίου, ενώ θα επαναλειτουργήσουν επίσης εστιατόρια, μουσεία, ξενοδοχεία και άλλες επιχειρήσεις.

Οι Βρετανοί αναμένουν την επαναλειτουργία των παμπ, ενώ η αυριανή ημέρα έχει χαρακτηριστεί «Σούπερ Σάββατο» από τα ΜΜΕ, που εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο μερικοί από τους Βρετανούς, μετά την περίοδο του εγκλεισμού τους, να μην τηρήσουν τα μέτρα ατομικής προστασίας και να διασπείρουν την COVID-19.

«Τελικά η οικονομική υγεία ολόκληρης της χώρας εξαρτάται από το αν ο καθένας από μας θα ενεργήσει υπεύθυνα», δήλωσε ο Τζόνσον.

Άρση καραντίνας για πολίτες 50 χωρών

Την ίδια στιγμή η Βρετανία ανακοινώνει την άρση του κανονισμού για παραμονή σε καραντίνα για αυτούς που φτάνουν στην Αγγλία από περίπου 50 χώρες, όπως δήλωσε σήμερα ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σαπς.

Η υποχρεωτική καραντίνα αναμένεται να αρθεί από τις 10 Ιουλίου.

«Θα υπάρξει ένας κατάλογος 50 και πλέον χωρών και αν προσθέσει κανείς σε αυτές τα υπερπόντια εδάφη, περίπου 60, τον οποίο θα δημοσιεύσουμε αργότερα σήμερα», δήλωσε ο υπουργός στο Sky News.

Βάσει των κανονισμών που ισχύουν σήμερα στη Βρετανία, οι ταξιδιώτες οφείλουν να μένουν σε καραντίνα για 14 ημέρες μετά την είσοδό τους στη χώρα.

Έρευνα για τη διαχείριση της κρίσης

Ο επικεφαλής του βρετανικού αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος Κέιρ Στάρμερ δήλωσε σήμερα πως είναι αναπόφευκτη μια έρευνα γύρω από τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Πιστεύω πως μια έρευνα είναι αναπόφευκτη», δήλωσε ο Στάρμερ στο Sky News. «Θα υπάρξει έρευνα σε εύθετο χρόνο».

«Αυτή τη στιγμή πιστεύω πως είναι σημαντικό να επικεντρώσουμε στη δουλειά που έχουμε να κάνουμε», δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών, όταν ερωτήθηκε γιατί δεν ζητάει να διεξαχθεί αμέσως έρευνα.

Ερωτηθείς πώς αξιολογεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης, ο Κέιρ Στάρμερ δήλωσε: «Πολύ αργή, κοιμισμένη στο τιμόνι και χρειάζεται πραγματικά να βελτιώσουν την επίδοσή τους».

Σχετικά με τον Τζόνσον, δήλωσε πως ο πρωθυπουργός είναι καλός στη ρητορική, αλλά υπολείπεται στη διακυβέρνηση.

«Δεν μας οδηγεί για να περάσουμε αυτή την κρίση με τον σωστό τρόπο», δήλωσε ο Στάρμερ. «Είναι καλός στη ρητορική, αλλά δεν είναι καλός στη διακυβέρνηση».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ