ΚΟΣΜΟΣ

Ισπανία- Κορωνοϊός: Η Μαδρίτη δεν ανοίγει τα σύνορά με το Μαρόκο, Αλγερία και Κίνα

Ισπανία- Κορωνοϊός: Η Μαδρίτη δεν ανοίγει τα σύνορά με το Μαρόκο, Αλγερία και Κίνα
AP Photo/Joan Mateu

Η Ισπανία ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα ανοίξει τα σύνορά της για τους ταξιδιώτες από την Αλγερία, το Μαρόκο και την Κίνα εφόσον οι χώρες αυτές δεν επιτρέπουν την είσοδο στους Ισπανούς.

Το διάταγμα που θα επιτρέπει το άνοιγμα των συνόρων της Ισπανίας στις 15 χώρες που περιλαμβάνονται στον ασφαλή κατάλογο που δημοσίευσε στις 30 Ιουνίου η ΕΕ θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυκτα «τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο», ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας.

Όμως «στις περιπτώσεις της Κίνας, του Μαρόκου και της Αλγερίας, το άνοιγμα των συνόρων εξαρτάται από την αντίστοιχη ενέργεια των χωρών αυτών και το άνοιγμα των δικών τους συνόρων στους κατοίκους της Ισπανίας», διευκρίνισε το υπουργείο.

Κλειστά θα παραμείνουν και τα συνοριακά φυλάκια στη Θέουτα και τη Μελίγια, τους δύο ισπανικούς θύλακες στο Μαρόκο, επεσήμανε η ανακοίνωση.

Στην περίπτωση της Κίνας το ισπανικό υπουργείο Εσωτερικών διευκρίνισε ότι έλαβε υπόψη του τις συστάσεις της ΕΕ ότι τα σύνορα των χωρών μελών θα πρέπει να ανοίξουν μόνο «αφού επιβεβαιωθεί ότι ισχύει αντίστοιχο καθεστώς από την πλευρά της ασιατικής χώρας».

Ένας πρώτος κατάλογος 15 χωρών, οι πολίτες των οποίων μπορούν να εισέρχονται στην ΕΕ και τον χώρο Σένγκεν, δημοσιεύθηκε την Τρίτη, όμως δεν είναι δεσμευτικός.

Για παράδειγμα χθες Πέμπτη η Ουγγαρία ανακοίνωσε ότι δεν σκοπεύει να ανοίξει τας σύνορά της σε αυτές της χώρες, ενώ η Σλοβενία εξακολουθεί να επιβάλλει περιορισμούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ