ΚΟΣΜΟΣ

«Ρωτήστε τον ίδιο»: Ο Τζόνσον αρνείται να απαντήσει για το ταξίδι του πατέρα του στο Πήλιο

«Ρωτήστε τον ίδιο»: Ο Τζόνσον αρνείται να απαντήσει για το ταξίδι του πατέρα του στο Πήλιο
AP Photo

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρνήθηκε επανειλημμένα να σχολιάσει το ταξίδι του πατέρα του, Στάνλεϊ Τζόνσον στο Πήλιο, όπου διατηρεί εξοχική κατοικία, και το οποίο έχει προκαλέσει έντονη πολιτική αντιπαράθεση στη Βρετανία.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό LBC, όταν ο Μπόρις Τζόνσον ρωτήθηκε για το ταξίδι του πατέρα του, παρά την ταξιδιωτική οδηγία για τις διεθνείς μετακινήσεις, απάντησε ότι η ερώτηση αυτή θα πρέπει να γίνει στον ίδιο: «Θεωρώ ότι γι’αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τον ίδιο», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ο δημοσιογράφος του είπε ότι θα πρέπει να έχει κάποια άποψη για το θέμα, ο πρωθυπουργός επέμεινε: «Η άποψή μου είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του βρετανικού λαού έχει καταλάβει τι πρέπει να γίνει».

Ο δημοσιογράφος επέμεινε για ακόμα μια φορά για ένα σχόλιο του πρωθυπουργού, για να πάρει τελικά την απάντηση πως δεν πρόκειται να μπει σε λεπτομέρειες σχετικά με τις οικογενειακές συζητήσεις.

Σημειώνεται ότι ο 79χρονος Στάνλεϊ Τζόνσον ήρθε στην Ελλάδα μέσω Βουλγαρίας, μιας και οι απευθείας πτήσεις μεταξύ Ελλάδας-Βρετανίας απαγορεύονται προς το παρόν, και παρά την γενική οδηγία της κυβέρνησης να αποφεύγονται τα ταξίδια στο εξωτερικό αν δεν συντρέχει κάποιος σοβαρός λόγος.

Ο ίδιος μιλώντας στην Daily Mail δικαιολόγησε το ταξίδι του λέγοντας ότι βρέθηκε στην Ελλάδα «για σημαντικές δουλειές» προκειμένου να θωρακίσει την βίλα που διατηρεί στο Πήλιο από τον κορωνοϊό, πριν αυτή παραχωρηθεί προς ενοικίαση σε τουρίστες.

magnesianews.gr stanley johnson2 696x537 copy

Ο Στάνλεϊ Τζόνσον στο Πήλιο (Πηγή: magnesianews.gr)

Κατά τη διάρκεια της εκπομπής τηλεφώνησε και ένας ακροατής, ο οποίος επεσήμανε στον πρωθυπουργό ότι δεν μπόρεσε να δει την μητέρα του πριν εκείνη πεθάνει, εξαιτίας των κανόνων, ενώ του υπενθύμισε και την περίπτωση του στενού του συμβούλου Ντόμινικ Κάμινγκς, ο οποίος έσπασε την καραντίνα για τον νέο κορωνοϊό που είχε επιβληθεί στη χώρα και ταξίδεψε 400 χιλιόμετρα, , όταν η σύζυγός του εμφάνισε συμπτώματα της ασθένειας Covid-19.

Ο Τζόνσον, τότε, είχε εκφράσει την πλήρη υποστήριξή του προς τον σύμβουλό του, δηλώνοντας ικανοποιημένος με την εξήγηση που δόθηκε.

Νέο σκάνδαλο

Το ταξίδι του Στάνλεϊ Τζόνσον στην Ελλάδα θεωρείται για τα βρετανικά ΜΜΕ ως το νέο σκάνδαλο περί παραβιάσεων των περιορισμών εν μέσω κορωνοϊού το οποίο καλείται να αντιμετωπίσει η βρετανική κυβέρνηση. Είχε προηγηθεί η στοχοποίηση του πρωθυπουργού για το ταξίδι του συμβούλου του Ντόμινικ Κάμινγκς μαζί με την οικογένειά του εν μέσω lockdown.

Ωστόσο, οι αντιδράσεις στη Μ. Βρετανία πήραν και πολιτικές διαστάσεις, πέρα από τα δημοσιεύματα στα ΜΜΕ. Για «δύο μέτρα και δύο σταθμά» έκανε λόγο σε δήλωσή του με αφορμή το παραπάνω γεγονός ο Βουλευτής των Φιλελεύθερων – Δημοκρατών Τζέιμι Στόουν, ενώ ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, ερωτηθείς σχετικά, αρνήθηκε να σχολιάσει την ενέργεια του Στάνλεϊ Τζόνσον, περιοριζόμενος να δηλώσει ότι η ταξιδιωτική οδηγία παραμένει σε ισχύ, ωστόσο «τα άτομα μπορούν να κρίνουν από μόνα τους».

Σήμερα εξάλλου, ο υπουργός Μεταφορών της βρετανικής κυβέρνησης, Γκραντ Σαπς, υπερασπίστηκε τον πρωθυπουργό για την απόφαση του πατέρα του να ταξιδέψει στην Ελλάδα, αγνοώντας την ταξιδιωτική σύσταση.

«Πρόκειται για συμβουλή ώστε όλοι να μπορούν να αποφασίσουν τι θα κάνουν με αυτή τη συμβουλή», δήλωσε ο υπουργός στο Sky News αναφορικά με την σύσταση προς τους Βρετανούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο εξωτερικό, υπογραμμίζοντας ότι ο Στάνλεϊ Τζόνσον είχε δικαίωμα να ταξιδέψει στην Ελλάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ