ΚΟΣΜΟΣ

Μέδουσες - «λιοντάρια» υποδέχονται τους λουόμενους στις βόρειες ακτές των ΗΠΑ

Μέδουσες - «λιοντάρια» υποδέχονται τους λουόμενους στις βόρειες ακτές των ΗΠΑ
CNNi

Ο κορωνοϊός δεν είναι η μοναδική απειλή για τους κατοίκους των βορειοανατολικών ΗΠΑ. Αυτό το Σαββατοκύριακο καλούνται να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη απρόσκλητο επισκέπτη: μέδουσες σε σχήμα πιάτου. 

Τα ψάρια, που μπορούν να ξεπεράσουν σε διάμετρο το ένα μέτρο ενώ τα πλοκάμια τους μπορεί να φτάσουν τα 30 μέτρα, εντοπίστηκαν από το Μέιν μέχρι τη Μασαχουσέτη.

«Αυτά που βλέπουμε εδώ είναι παρόμοια με ένα πιάτο», λέει ο Στιβ Σπίνα, υπεύθυνη ψαριών στο Ενυδρείο της Νέας Αγγλίας «Το οποίο είναι αρκετά μεγάλο».

Αναζητώντας την εξήγηση

Τις τελευταίες εβδομάδες η Μασαχουσέτη έχει γίνει θέατρο πολλών τέτοιων εμφανίσεων κάνοντας τους ερευνητές να αναζητούν εξήγηση για την κίνηση αλλά και την ανάπτυξη αυτών των ζώων.

Εξαιτίας τους μεγέθους τους, οι μέδουσες του Μέιν είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για τους κολυμβητές. Τα μακριά πλοκάμια τους μπορούν να πιάσουν έναν άνθρωπο εξ απήνης καθώς το ψάρι μοιάζει να είναι πολλά μέτρα μακριά.

Οι αξιωματούχοι στην περιοχή προειδοποιούν τους κατοίκους και τους επισκέπτες να επαγρυπνούν και να μένουν ασφαλείς.

Στις παραλίες που έχουν εντοπιστεί τέτοιες μέδουσες έχουν σηκώσει πορτοκαλί σημαίες για να δείξουν «την παρουσία επικίνδυνων θαλάσσιων ζώων».

Οι παραλίες Hingham και Scituate, οι οποίες κάθε 4η Ιουλίου αποτελούν δημοφιλή προορισμούς, εξέδωσαν δημόσιες ανακοινώσεις συμβουλεύοντας τους λουόμενους να προσέχουν όταν κολυμπούν σε περιοχές που ίσως υπάρχουν τέτοιες μέδουσες.

Εκτός από το μέγεθός τους, ιδιαίτερη εντύπωση κάνει και τη αφθονία τους. «Είναι ανησυχητικά πολλά», λέει η Σπίνα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι αλλαγές στη θερμοκρασία του νερού των ωκεανών, ίσως εξηγούν το ασυνήθιστο φαινόμενο. Σε μια χρονιά όπου η Σιβηρία έχει βιώσει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες οι μέδουσες - «λιοντάρια» ίσως να αποτελούν μια ακόμη ένδειξη της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, μπορεί να είναι δύσκολο να βρεθεί μια σαφής εξήγηση για τις διακυμάνσεις από έτος σε έτος. Οι πληθυσμοί των μεδουσών, λέει η Σπίνα, είναι «πολύ απρόβλεπτοι».

«Είναι δελεαστικό να κατηγορούμε ένα θερμό κλίμα και ένα ζεστό νερό, αλλά είναι δύσκολο να κάνουμε αυτή τη δήλωση χωρίς να έχουμε πολλά καλά δεδομένα για να την υποστηρίξουμε», λέει. «Χρειάζεστε πραγματικά κάποιους αριθμούς και λίγο χρόνο για να αρχίσουμε να βγάζουμε συμπεράσματα».

Ενώ έχουν αναφερθεί σοβαρά τσιμπήματα φέτος, κανένα δεν χρειάστηκε ιατρική φροντίδα και το τσίμπημα του της μέδουσας - «λιοντάρι» είναι σπάνια θανατηφόρο.

Jellyfish the size of dinner plates are welcoming visitors to Northeast beaches this Fourth of July weekend, by Virginia Langmaid and Judson Jones, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ