ΚΟΣΜΟΣ

Η Τουρκία κατασκευάζει τείχος στα σύνορα με την Συρία

Η Τουρκία κατασκευάζει τείχος στα σύνορα με την Συρία
Ramazan Ozdemir/Anadolu Agency/Getty Images

Σύροι πρόσφυγες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους κι έχουν μεταβεί στην Τουρκία, τώρα εργάζονται για την κατασκευή ενός τείχους που η τουρκική κυβέρνηση κατασκευάζει στα σύνορα με τη Συρία για την αποτροπή της παράνομης εισόδου, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Zaman.

Ένα τείχος ύψους τριών μέτρων από τσιμέντο κατασκευάζεται σε μερικά σημεία των τουρκοσυριακών συνόρων στην νότια επαρχία Κιλις, που συνορεύει με την περιοχή που ελέγχει ο ISIS.

Οι περισσότεροι εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή του τείχους είναι Σύροι. Ένας από αυτούς μιλώντας σε δημοσιογράφο της τουρκικής εφημερίδας, εξέφρασε τη λύπη του για τους συγγενείς του που βρίσκονται από την άλλη πλευρά λέγοντας: «Πρέπει να χτίσουμε αυτό το τείχος για την ασφάλειά μας.»

Ο Μετίν Τσοραμπατίρ του Κέντρου Μελετών Ασύλου και Μετανάστευσης, (İGAMDER) δήλωσε ότι η κατασκευή του τείχους παραβιάζει το Άρθρο 14 της Διεθνούς Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών που προβλέπει το δικαίωμα των ανθρώπων σε άσυλο.

«Ακόμα κι αν δεν μπορούμε να πούμε ότι το τείχος κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας με βεβαιότητα παραβιάζει το δικαίωμα αυτό, θα καταστήσει δύσκολο για κάποιον να κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος», δήλωσε.
«Αν μια ομάδα Σύρων θέλει να φύγει τον πόλεμο στο εγγύς μέλλον, πώς μπορούν να βρουν καταφύγιο χωρίς να αντιμετωπίσουν αυτό το τείχος;», πρόσθεσε.

Η Τουρκία έχει στο έδαφός της περίπου 2,5 εκατομμύρια Σύρους. Ενώ μόνο το 10% αυτών των προσφύγων μένει σε ειδικά διαμορφωμένα στρατόπεδα κοντά στα συριακά σύνορα, οι υπόλοιποι ζουν διάσπαρτα σε όλη τη χώρα.

Η Τουρκία μόλις πρόσφατα ξεκίνησε την έκδοση αδειών εργασίας στους πρόσφυγες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ