ΚΟΣΜΟΣ

Άρση του εντάλματος σύλληψης ζητούν οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ

Άρση του εντάλματος σύλληψης ζητούν οι δικηγόροι του Τζούλιαν Ασάνζ
REUTERS/Neil Hall

Άρση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης εναντίον του Τζούλιαν Ασάνζ ζητούν οι δικηγόροι του, με επιστολή που απέστειλαν στο δικαστήριο της Στοκχόλμης, το οποίο εξετάζει τις κατηγορίες για βιασμό που βαρύνουν τον ιδρυτή του WikiLeaks.

Οι σουηδοί δικηγόροι του Ασάνζ βασίζονται στη γνωμοδότηση που ανακοινώθηκε στις 5 Φεβρουαρίου από μια ομάδα εργασίας του ΟΗΕ, σύμφωνα με την οποία ο Ασάνζ είναι θύμα αυθαίρετης κράτησης.

Οι δικηγόροι δήλωσαν πως ζήτησαν, υπό το φως αυτού του νέου στοιχείου, την επανάληψη της διαδικασίας αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, την οποία είχαν ήδη χάσει μια πρώτη φορά ενώπιον του δικαστηρίου και του εφετείου της Στοκχόλμης, καθώς και ενώπιον του σουηδικού Ανώτατου Δικαστηρίου.

"Θέλουμε να επανεξετάσουν την απόφαση και να την ακυρώσουν", δήλωσε ο δικηγόρος Τόμας Όλσον. "Πιστεύω πως (η γνωμοδότηση της ομάδας εργασίας του ΟΗΕ) είναι ένα σημαντικό γεγονός και ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη", πρόσθεσε.

Ο ιδρυτής του WikiLeaks έχει καταφύγει από τον Ιούνιο του 2012 στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, φοβούμενος ότι θα εκδοθεί στη Σουηδία, όπου κατηγορείται για βιασμό, και από εκεί στις ΗΠΑ, τις οποίες έχει εξοργίσει δημοσιοποιώντας εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα βίντεο και διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Τον Μάρτιο του 2015, οι σουηδοί δικαστές είχαν αποδεχθεί την ιδέα να εξετάσουν τον Ασάνζ στο Λονδίνο, κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη λόγω διαδικαστικών περιπλοκών.

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης του ΟΗΕ, ο Ασάνζ έκανε λόγο για “μια σημαντική νίκη που με έκανε να χαμογελάσω”, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του ΟΗΕ “νομικά υποχρεωτική”.

“Έγκειται τώρα στη Σουηδία και τη Βρετανία να εφαρμόσουν την ετυμηγορία”, ανέφερε ο Τζούλιαν Ασάνζ, μέσω μιας γιγαντοοθόνης, σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε από τους συνηγόρους του, στις 5 Φεβρουαρίου, μετά την ανακοίνωση της απόφασης.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ χαρακτήρισε 'γελοίο' το πόρισμα της επιτροπής του ΟΗΕ για τον Ασάνζ, θυμίζοντας ότι ο χάκερ είναι φυγόδικος.

Διαβάστε επίσης:

WikiLeaks: Να εφαρμοστεί η ετυμηγορία του ΟΗΕ ζητά ο Τζούλιαν Ασάνζ

ΟΗΕ: Αυθαίρετη η σύλληψη του Ασάνζ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ