ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις Μακρόν για το νέο υπουργικό συμβούλιο

Γαλλία: Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις Μακρόν για το νέο υπουργικό συμβούλιο
AP Photo / Christian Hartmann

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να ανακοινώσει τη Δευτέρα την σύνθεση του νέου υπουργικού του συμβουλίου, δήλωσαν την Κυριακή δύο πηγές που πρόσκεινται στον πρόεδρο, μετά την αντικατάσταση του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ, ο οποίος παραιτήθηκε για να αναλάβει δήμαρχος της Χάβρης, όπου εξελέγη.

Ο Μακρόν και ο νέος πρωθυπουργός,Ζαν Καστέξ, θα συναντηθούν στο Προεδρικό Μέγαρο των Ηλυσίων για να συζητήσουν το σχήμα της νέας κυβέρνησης αργότερα σήμερα, είπαν οι πηγές.

«Σε αυτό το στάδιο εξετάζεται ένα σχήμα με περίπου 20 υπουργούς. Οι υφυπουργοί θα ανακοινωθούν σε ένα δεύτερο στάδιο», είπε η μια πηγή στο Reuters.

Ζαν Καστέξ: Το προφίλ του νέου πρωθυπουργού της Γαλλίας

Το πρόσωπο του Ζαν Καστέξ, ο οποίος αποτελεί το νέο «εκλεκτό» του προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, για την πρωθυπουργία της Γαλλικής Δημοκρατίας και διαδέχεται τον απερχόμενο Εντουάρ Φιλίπ, δεν αποτελεί έκπληξη για τους Γάλλους.

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France24, ο Καστέξ υπήρξε ο ιθύνων νους της στρατηγικής που εφάρμοσε η Γαλλία για τη σταδιακή έξοδό της από το δίμηνο lockdown που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού.

Αν και στη Γαλλία ο ρόλος του πρωθυπουργού – εξαιτίας του ημιπροεδρικού συστήματος διακυβέρνησης – είναι σαφώς κατώτερος έναντι εκείνου που κατέχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εντούτοις δεν παύει να αποτελεί τη «βιτρίνα» και το βασικό «βραχίονα» υλοποίησης της εκτελεστικής εξουσίας.

Όπως αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ, ο Καστέξ χαρακτηρίζεται άνθρωπος χαμηλών τόνων και η επιλογή του για τον πρωθυπουργικό θώκο αντανακλά την πρόθεση του προέδρου Μακρόν να αναδιαρθρώσει την κυβέρνησή του και να εστιάσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία δέχθηκε ισχυρό πλήγμα από τις συνέπειες του Covid-19.

Παράλληλα, όμως, η επιλογή του 55χρονου φανερώνει και τη βούληση του Μακρόν να αναδιαμορφώσει και την εικόνα του κόμματός του, μετά την ήττα που είχε υποστεί μία εβδομάδα νωρίτερα, στις τοπικές εκλογές. Το γεγονός αυτό οδήγησε το Γάλλο πρόεδρο στην απόφαση να προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό της γαλλικής κυβέρνησης, με σκοπό να αλλάξει την εικόνα της, καθώς τα χαμηλά ποσοστά στις εκλογές κατέδειξαν την έντονη δυσαρέσκεια των Γάλλων πολιτών προς τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές πολιτικές.

Υπενθυμίζεται ότι η γαλλική κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα με σημαντικές προκλήσεις, καθώς έχει εκπονήσει ένα κατεπείγον πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας ύψους 460 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει – μεταξύ άλλων – μερική κρατική χρηματοδότηση της απασχόλησης, μειώσεις φόρων και άλλα δημοσιονομικά εργαλεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων που επλήγησαν από τον κορωνοϊό.

Ποιος είναι ο «εκλεκτός» του Μακρόν

Ο Ζαν Καστέξ γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1965 στο χωριό Βικ - Φεζενσάκ στην γαλλική περιφέρεια της Οξιτανίας. Απόφοιτος της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (ENA) το 1991, εργάστηκε ως ανώτατος δημόσιος υπάλληλος με πολλαπλές κυβέρνησεις, καταλαμβάνοντας υψηλόβαθμες θέσεις.

Το 2008 εξελέγη δήμαρχος της περιοχής Πραντ, στην Περιφέρεια των Ανατολικών Πυρηναίων, ενώ από το 2011 έως το 2012 διετέλεσε αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Το 2015 εξελέγη Περιφερειακός Σύμβουλος στην Περιφέρεια των Ανατολικών Πυρηναίων με το κόμμα UMP.

To 2020 είναι ο άνθρωπος που επιμελείται το στρατηγικό σχεδιασμό της εξόδου της Γαλλίας από το lockdown και την επανεκκίνηση της γαλλικής οικονομίας, όντας προσωπική επιλογή του απερχόμενου πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ. Η αποτελεσματικότητά του τον καθιστά, εν τέλει, ιδιαίτερα δημοφιλή και στα Ηλύσια Πεδία.

Είναι παντρεμένος με την Σάντρα Ριμπελέγκ, με την οποία έχουν τέσσερις κόρες, ενώ μιλάει - εκτός από γαλλικά και αγγλικά - και άπταιστα καταλανικά.

Το 2006, η Γαλλική Δημοκρατία του απένειμε τον τίτλο του Ιππότη του Εθνικού Τάγματος της Αξίας (Ordre national du Mérite), μια διάκριση που δίνεται σε ανθρώπους που παρέχουν εξαίρετες υπηρεσίες είτε σε επίπεδο κράτους είτε σε επίπεδο στρατού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ