ΚΟΣΜΟΣ

Στην Άγκυρα ο Ιταλός υπουργός Άμυνας για συνομιλίες για τη Λιβύη

Στην Άγκυρα ο Ιταλός υπουργός Άμυνας για συνομιλίες για τη Λιβύη
ΑΠΕ- ΜΠΕ

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας θα μεταβεί αύριο, Τρίτη, στην Άγκυρα για να πραγματοποιήσει συνομιλίες για περιφερειακά θέματα και τις πρόσφατες εξελίξεις στη Λιβύη με τον Τούρκο ομόλογό του, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας.

Ο Λορέντζο Γκουερίνι θα συναντηθεί με τον Χουλουσί Ακάρ, και θα έχουν συζητήσεις για περιφερειακά ζητήματα με επίκεντρο τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας και με την κυβέρνηση της Λιβύης.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μετά την επιστροφή του Ακάρ και του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Γιασάρ Γκιουλέρ από επίσημη επίσκεψη στη Λιβύη προκειμένου να επανεξετάσουν τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται βάσει του μνημονίου συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ των δύο χωρών.

Στις 27 Νοεμβρίου 2019 η Άγκυρα και η Τρίπολη υπέγραψαν δύο μνημόνια συμφωνίας, το ένα για στρατιωτική συνεργασία και το άλλο για τα θαλάσσια σύνορα των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου.

Το Μνημόνιο Κατανόησης επιδιώκει, «την παροχή βάσης για την ανάπτυξη των σχέσεων και της συνεργασίας ανάμεσα στην Τουρκία και της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης εθνικής ενότητας της Λιβύης».

Προβλέπει δε, ενισχυμένη συνεργασία στην ανταλλαγή προσωπικού, υλικών, εξοπλισμού, συμβουλευτικών υπηρεσιών και εμπειρίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Μεταξύ άλλων, η συμφωνία εξειδικεύει στην τουρκική υποστήριξη για την εγκαθίδρυση μιας μονάδας άμεσης επέμβασης στην αστυνομία και το στρατό στη Λιβύη, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία στις πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών και στην αμυντική βιομηχανία.

Επιπλέον, βάσει της συμφωνίας αυτής, το ψευδοκράτος στα Κατεχόμενα της βόρειας Κύπρου έχει δικαίωμα να εγείρει αξιώσεις επί των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που υπάρχουν στην περιοχή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ