ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων ενώ ο Τραμπ διαφωνεί (πάλι) με τον Φάουτσι

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Νέα αρνητικά ρεκόρ κρουσμάτων ενώ ο Τραμπ διαφωνεί (πάλι) με τον Φάουτσι
AP Photo/David J. Phillip

Πάνω από 10.000 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες κατέγραφαν οι υγειονομικές αρχές της Καλιφόρνιας και του Τέξας (ξεχωριστά), έναν αριθμό που αποτελεί μακράν νέο θλιβερό ρεκόρ αφότου η πανδημία του κορωνοϊού άρχισε να εξαπλώνεται στις ΗΠΑ.

Το Τέξας των 30 εκατομμυρίων κατοίκων εντόπισε με άλλα λόγια περισσότερα κρούσματα μέσα σε 24 ώρες από όσα είχαν καταγραφεί σε οποιοδήποτε κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν η πανδημία έφθανε στην κορύφωση στη δική της επικράτεια, κατά υπολογισμούς του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Τον Ιούνιο, τα κρούσματα μόλυνσης στο Τέξας αυξήθηκαν κατά 154% και ξεπέρασαν τα 100.000. Το ποσοστό των τεστ που επιβεβαιώνουν τη μόλυνση αυξήθηκε ραγδαία τον τρέχοντα μήνα, στο 13%, από 5% τον Μάιο.

Παράλληλα, ο αριθμός των ασθενών με συμπτώματα της COVID-19 που εισήχθησαν σε νοσοκομεία αυξήθηκε κατά 588 για να φθάσει τους 9.286 χθες Τρίτη, αριθμό ο οποίος αποτελεί νέο τραγικό ρεκόρ — για ένατη συνεχόμενη ημέρα.

Για να περιορίσει την εξάπλωση, οι αρχές του Τέξας διέταξαν να κλείσουν τα μπαρ και περιόρισε τον αριθμό των πελατών που μπορούν να υποδέχονται σε κλειστές αίθουσες τα εστιατόρια. Ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης έχει δηλώσει ότι η επιβολή καραντίνας στην πολιτεία είναι μέτρο της υστάτης προσφυγής και αντιστέκεται στις προτροπές να συστήσει στους πολίτες να φορούν μάσκες όταν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους.

Παρά την εκθετική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό στο Τέξας και παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις του Δημοκρατικού δημάρχου του Χιούστον, του Σιλβέστερ Τέρνερ, η πολιτειακή οργάνωση των Ρεπουμπλικάνων αρνείται να αναβάλλει το συνέδριό της που θα διεξαχθεί την επόμενη εβδομάδα (16η-18η Ιουλίου) σε κλειστό χώρο με χωρητικότητα περίπου 6.000 ανθρώπων στη μητρόπολη, εστία της πανδημίας.

Αντίστοιχη εικόνα παρουσίασε και η Καλιφόρνια, η οποία έγινε η δεύτερη αμερικανική πολιτεία, μετά το Τέξας, όπου σημειώθηκε ρεκόρ νέων κρουσμάτων. Είναι ανάμεσα στις πολιτείες όπου η εξάπλωση της πανδημίας με ταχύ ρυθμό εγείρει ερωτήματα για τον τρόπο που η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ χειρίζεται την κρίση, ενώ βάζει στον πάγο τα σχέδια για την άρση των μέτρων περιορισμού.

Με 10.201 κρούσματα σε 24 ώρες να ανακοινώνονται χθες, οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί στην πολιτεία πλησιάζουν τους 284.000, εκ των οποίων 117.000 μόνο στον Ιούνιο.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας Γκάβιν Νιούσομ έκανε βήματα πίσω στη διαδικασία άρσης των μέτρων περιορισμού την περασμένη εβδομάδα.

Πέρα από το Τέξας και την Καλιφόρνια, μόλις άλλες δύο αμερικανικές πολιτείες έχουν καταγράψει ως σήμερα πάνω από 10.000 κρούσματα σε μία ημέρα: η Φλόριντα (11.458 την 4η Ιουλίου) και η Νέα Υόρκη (12.847 τη 10η Απριλίου).

Διαφωνία Τραμπ με Φάουτσι για την κατάσταση

Την ίδια ώρα ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Τρίτη ότι «δεν συμφωνεί» με την ανάλυση του ανοσιολόγου και συμβούλου του Δόκτορα Άνθονι Φάουτσι για την κατάσταση στη χώρα όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού.

«Η τρέχουσα κατάσταση αληθινά δεν είναι καλή (...). Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσον του πρώτου κύματος», είπε τη Δευτέρα ο διευθυντής του αμερικανικού ινστιτούτου λοιμωδών ασθενειών, τονίζοντας παράλληλα ότι η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε αισθητά καλύτερη θέση.

Ερωτηθείς σχετικά από την παρουσιάστρια Γκρέτα Βαν Σάστερεν στο πλαίσιο συνέντευξης που της παραχώρησε για την εκπομπή της Full Court Press, ο ένοικος του Λευκού Οίκου αντέδρασε έντονα.

«Εγώ νομίζω ότι είμαστε σε καλή θέση. Δεν συμφωνώ μαζί του», απάντησε, αναφερόμενος στον επιστήμονα, ο οποίος χαίρει μεγάλου σεβασμού και αποτελούσε μέρος του κλιμακίου αντιμετώπισης της κρίσης της πανδημίας του κορωνοϊού που συστήθηκε στον Λευκό Οίκο.

«Ο Δρ. Φάουτσι είχε πει να μη φοράμε μάσκες και τώρα λέει ότι πρέπει να φοράμε. Έχει πει πολλά», συνέχισε ο Τραμπ σε ειρωνικό τόνο.

«Έχουμε κάνει καλή δουλειά. Θεωρώ ότι σε δύο, τρεις, τέσσερις εβδομάδες, θα είμαστε σε εξαιρετική θέση», συμπλήρωσε.

Στις ΗΠΑ, όπου οι νεκροί εξαιτίας της COVID-19 έχουν ξεπεράσει τους 131.000 και τα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 τα 3 εκατομμύρια, καταγράφεται εδώ και μερικές εβδομάδες ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων σε νότιες και δυτικές πολιτείες.

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποβαθμίζει τα ρεκόρ νέων κρουσμάτων σε ημερήσια βάση που καταρρίπτονται το ένα πίσω από το άλλο, αποδίδοντάς τα στο ότι γίνονται άφθονα τεστ. Όμως πολλοί υγειονομικοί αξιωματούχοι, σε ομοσπονδιακό και πολύ περισσότερο σε τοπικό επίπεδο, χαρακτηρίζουν την κατάσταση πολύ σοβαρή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ