ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση νέου lockdown

Σερβία: Εισβολή διαδηλωτών στο κοινοβούλιο μετά την ανακοίνωση νέου lockdown
AP Photo/Darko Vojinovic

Στα χέρια με την αστυνομία πιάστηκαν χιλιάδες διαδηλωτές στο Βελιγράδι ενώ πολλοί αποπειράθηκαν να εισβάλουν στο κοινοβουλευτικό κτήριο λίγη ώρα αφότου ο Σέρβος πρόεδρος ανακοίνωσε την επιβολή νέου lockdown προκειμένου να συγκρατηθεί η νέα αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα.

Η αστυνομία χρειάστηκε να ρίξει αρκετές φορές δακρυγόνα προς τους διαδηλωτές, πολλοί εκ των οποίων καλούσαν τον πρόεδρο Βούτσιτς να παραιτηθεί ενώ συγκεντρώνονταν μπροστά από το Κοινοβούλιο της Σερβικής πρωτεύουσας.

Οι διαδηλωτές απάντησαν με φωτοβολίδες, πέτρες, μπουκάλια και αυγά προς την αστυνομία.

Σε κάποιες περιπτώσεις, μέλη ακροδεξιών οργανώσεων και αστυνομικοί προχώρησαν σε οδομαχίες.

Αργά το βράδυ, μια μικρή ομάδα διαδηλωτών κατάφεραν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισβάλουν στο κτήριο, αλλά η αστυνομία τους απώθησε.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, 13 άνθρωποι πέθαναν από κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο στη Σερβία ενώ διαγνώστηκαν 299 νέα κρούσματα.

Συνολικά, 16.719 κρούσματα έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας καθώς και 330 θάνατοι που συνδέονται με τον κορωνοϊό.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται έξαρση του ιού στη χώρα που είχε μεν επιβάλει μέτρα περιορισμού τον Μάρτιο, αλλά ήταν από τις πρώτες που άνοιξαν τον Μάιο.

Πολλοί κατηγορούν τον Βούτσιτς για αυτό, υποστηρίζοντας ότι το έπραξε προκειμένου να προχωρήσουν οι εκλογές της 21ης Ιουνίου.

Τώρα, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι πλέον τα νοσοκομεία έχουν γεμίσει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ