ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Προς παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης οδεύει η Ιταλία

Κορωνοϊός: Προς παράταση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης οδεύει η Ιταλία
AP Photo

Η ιταλική κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε ετοιμάζεται να παρατείνει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω κορωνοϊού (η οποία θα έπρεπε να λήξει την 31η Ιουλίου) μέχρι το τέλος του έτους.

Το έκανε γνωστό ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός από την Βενετία, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη ληφθεί η σχετική, επίσημη απόφαση, αλλά η κυβέρνηση οδεύει προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει ο Τύπος, με αυτό τον τρόπο η Ιταλική Πολιτική Προστασία θα διατηρήσει τον κεντρικό της ρόλο (ιδίως ενόψει και της επαναλειτουργίας των σχολείων τον Σεπτέμβριο) ενώ η κυβέρνηση της Ρώμης θα μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις που αφορούν την διαχείριση της κρίσης, χωρίς την άμεση έγκριση του κοινοβουλίου.

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του κορωνοϊού, η Ιταλία αποφάσισε χθες, Πέμπτη, το απόγευμα να απαγορεύσει προσωρινά την είσοδο στους επιβάτες που τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχουν περάσει ή διαμείνει σε δεκατρείς, συνολικά, χώρες.

Πρόκειται για τη Βραζιλία, το Μπαχρέιν, την Αρμενία, το Μπανγκλαντές, τη Βοσνία Ερζεγοβίνη, τη Χιλή, το Κουβέιτ, τη Βόρεια Μακεδονία, τη Μολδαβία, το Ομάν, τον Παναμά, το Περού και τη Δομινικανή Δημοκρατία.

«Με στόχο να τύχουν εγγύησης τα αναγκαία επίπεδα ασφάλειας, σταματούν και οι απευθείας πτήσεις, όπως και εκείνες τράνζιτ, από τις προαναφερθείσες χώρες», υπογραμμίζουν οι ιταλικές αρχές.

«Η πανδημία, σε όλο τον κόσμο, βρίσκεται στην φάση μεγαλύτερης εξάπλωσής της. Δεν μπορούμε να ακυρώσουμε τις θυσίες που έκαναν οι Ιταλοί τους περασμένους μήνες. Για τον λόγο αυτό, επιλέξαμε να είμαστε όσο γίνεται πιο προσεκτικοί», τόνισε ο Ιταλός υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα.

Κίνδυνος κοινωνικών εντάσεων το φθινόπωρο

Την ίδια ώρα, η Ιταλίδα υπουργός εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε, σε δηλώσεις της στην δημόσια τηλεόραση της Rai, αναφέρθηκε σε κίνδυνο εκδήλωσης κοινωνικών εντάσεων. Όπως τόνισε, «ο κίνδυνος είναι ορατός, διότι τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο θα δούμε τα αποτελέσματα αυτής της περιόδου βαριάς οικονομικής κρίσης».

«Βλέπουμε κλειστά καταστήματα, και ανθρώπους που δεν μπορούν ούτε να φροντίσουν τις κύριες τους, καθημερινές ανάγκες», πρόσθεσε η Λαμορτζέζε.

«Η κυβέρνησή μας ανέλαβε όλες τις πρωτοβουλίες για να ληφθούν υπόψη οι ανάγκες που προέκυψαν. Ο κίνδυνος είναι ορατός, και διαπιστώνω μια βίαιη στάση προς τις αστυνομικές δυνάμεις, η οποία είναι σαφώς καταδικαστέα», ολοκλήρωσε η επικεφαλής του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ