ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ με προστατευτική μάσκα

ΗΠΑ: Η πρώτη δημόσια εμφάνιση του Ντόναλντ Τραμπ με προστατευτική μάσκα
AP Photo/Patrick Semansky

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε για πρώτη φορά το Σάββατο να φοράει προστατευτική μάσκα δημόσια, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο στρατιωτικό νοσοκομείο Ουόλτερ Ριντ, όπου συναντήθηκε με τραυματισμένους στρατιώτες και μέλη του υγειονομικού προσωπικού.

Ο Τραμπ πιεζόταν εδώ κι εβδομάδες να δώσει το καλό παράδειγμα την ώρα που σημειώνεται εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων μόλυνσης από τον κορωνοϊό σε δεκάδες πολιτείες των ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα, απέφευγε συστηματικά να εμφανιστεί με μάσκα δημόσια.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου και συνεργάτες του που τον συνόδευαν φόραγαν μαύρες μάσκες προσερχόμενοι στο Ουόλτερ Ριντ, κατέγραψαν οι κάμερες του τηλεοπτικού δικτύου CNNi.

«Πιθανώς να φορέσω μάσκα. Πιστεύω πως όταν βρίσκεσαι σε ένα νοσοκομείο και ειδικά σε αυτή την πτέρυγα, όπου μιλάς σε πολλούς στρατιώτες και μάλιστα άτομα που ενδεχομένως να έχουν βγει μόλις από το χειρουργείο, είναι πολύ καλό το να φοράς μάσκα. Δεν ήμουν ποτέ εναντίον. Απλά πιστεύω ότι έχει να κάνει με το πού και πότε τη φοράς» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους δημοσιογράφους.

Την απόφαση να φορέσει μάσκα σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του αντιπάλου του Τραμπ, Τζο Μπάιντεν, τονίζοντας πως ο πρόεδρος αποθάρρυνε τους ανθρώπους από το να φοράνε μάσκες, την ώρα που ο Μπάιντεν «αποτέλεσε παράδειγμα από την αρχή».

«Ο Ντόναλντ Τραμπ ξόδεψε μήνες να αγνοεί τις συμβουλές των ειδικών σχετικά με τη χρήση μάσκας, κάτι που προφανώς είναι σημαντικό για να εμποδίσουμε τη διασπορά του ιού» ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Πάνω από 66.500 τα νέα κρούσματα σε 24 ώρες στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν το Σάββατο 66.528 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, αριθμός που αποτελεί νέο θλιβερό ρεκόρ στη χώρα που δέχεται μακράν το πιο σκληρό χτύπημα από την πανδημία του κορωνοϊού στον πλανήτη, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έφθασε κατά συνέπεια τα 3.242.073, σύμφωνα με τα στοιχεία της σχολής αυτής ιατρικής της Βαλτιμόρης (ανατολικά).

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 αυξήθηκε κατά 760, στους 134.729, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα κρούσματα μόλυνσης σε ημερήσια βάση ξεπέρασαν τα 60.000 για πέμπτο συνεχόμενο 24ωρο στις ΗΠΑ καθώς, κατά την άποψη των ίδιων των αμερικανικών υγειονομικών αρχών, η εξάπλωση του κορωνοϊού έχει τεθεί εκτός ελέγχου σε πολλές πολιτείες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ