ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου για Λιβύη: Μια κατάπαυση του πυρός δεν θα ήταν προς όφελος της κυβέρνησης

Τσαβούσογλου για Λιβύη: Μια κατάπαυση του πυρός δεν θα ήταν προς όφελος της κυβέρνησης
(Turkish Foreign Ministry via AP, Pool)

Η διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης δεν θα επωφελείτο αν κηρυσσόταν τώρα μια εκεχειρία στη χώρα κατά μήκος των σημερινών γραμμών του μετώπου, δήλωσε σήμερα, Δευτέρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στο κρατικό δίκτυο TRT Haber, ο Τσαβούσογλου σημείωσε ότι η Σύρτη και η αεροπορική βάση της Τζούφρα θα πρέπει να παραδοθούν στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας προτού αυτή συμφωνήσει σε μια εκεχειρία.

Ξεχωριστά ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα αρχίσει σεισμικές έρευνες και επιχειρήσεις γεώτρησης για φυσικούς πόρους στο τμήμα της Ανατολικής Μεσογείου που καλύπτεται από συμφωνία που συνήφθη τον Νοέμβριο ανάμεσα στην Άγκυρα και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή ο Λίβυος πρωθυπουργός Φαγέζ αλ-Σάρατζ είχε συνομιλίες με διοικητές του στρατού για την στρατιωτική κατάσταση στη Λιβύη και τις επιχειρήσεις στην Σύρτη και τη Τζούφρα.

Οι συνομιλίες περιστράφηκαν γύρω από την επανεξέταση των μέτρων για την διασφάλιση των περιοχών που απελευθερώθηκαν από τον στρατό.

Την περασμένη εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μαας ζήτησε την αποστρατικοποίηση της Σύρτης και της Τζούφρας ως βήμα προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών στη Λιβύη.

Τον περασμένο Μάρτιο η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης υπό την ηγεσία του Σάρατζ, ξεκίνησε την «Επιχείρηση Ειρήνης Καταιγίδα» κατά του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις του στην πρωτεύουσα Τρίπολη από τον Απρίλιο του 2019.

Ο στρατός της Λιβύης απελευθέρωσε πρόσφατα στρατηγικές τοποθεσίες όπως η αεροπορική βάση al-Watiya και η πόλη Ταρχούνα, το τελευταίο προπύργιο του Χαφτάρ στη δυτική Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ