ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος στη Γερμανία: Ο Νόιερ τραγουδούσε φιλοναζιστικά τραγούδια στα κροατικά

Σάλος στη Γερμανία: Ο Νόιερ τραγουδούσε φιλοναζιστικά τραγούδια στα κροατικά
ASSOCIATED PRESS

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στη Γερμανία ένα βίντεο που κάνει το τελευταίο εικοσιτετράωρο το γύρο του Διαδικτύου και απεικονίζει τον αρχηγό της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μπάγερν Μονάχου, Μάνουελ Νόιερ, να τραγουδά στα κροατικά ένα φιλοναζιστικό τραγούδι κατά τη διάρκεια των διακοπών του.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), στο βίντεο ο 34χρονος ποδοσφαιριστής φαίνεται να τραγουδά το «Lijepa li si» (ελλ. «Είσαι όμορφη»), το οποίο ερμηνεύει ο αμφιλεγόμενος Κροάτης τραγουδιστής Μάρκο Πέρκοβιτς, γνωστός και ως «Τόμσον» σε ένα παραλιακό μπαρ, περιστοιχισμένος από μια ομάδα ατόμων.

Ο Μάρκο Πέρκοβιτς είναι γνωστός για τη στήριξή προς το φιλοναζιστικό καθεστώς που είχε εγκαθιδρυθεί στην Κροατία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το παρατσούκλι «Τόμσον» προέρχεται από την ομώνυμη μάρκα όπλου που ο ίδιος κουβαλούσε κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Το «Lijepa li si» είναι ένα πατριωτικό τραγούδι που αναφέρεται στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, την οποία οι Βόσνιοι Κροάτες με τη στήριξη του Ζάγκρεμπ είχαν αναγνωρίσει ως κρατίδιο κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία το 1990 και οι ίδιοι ήλπιζαν τότε ότι θα ενσωματωνόταν τελικά με την Κροατία.

Ο διεθνής τερματοφύλακας δεν έχει μέχρι στιγμής σχολιάσει το συγκεκριμένο βίντεο, αλλά ο προσωπικός του μάνατζερ, υποστήριξε πως ο Νόιερ δεν μιλά κροατικά. Ο Γερμανός ποδοσφαιριστής βρίσκεται σε διακοπές μαζί με το φίλο του και προπονητή των τερματοφυλάκων της Μπάγερν Μονάχου, Τόνι Ταπάλοβιτς, στην ακτή της Δαλματίας, στην Αδριατική Θάλασσα.

Εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου της γερμανικής ομάδας αρνήθηκε να προβεί σε οποιοδήποτε σχόλιο για το βίντεο, ενώ δεν υπήρξαν περαιτέρω αντιδράσεις από πλευράς των μάνατζερ του Νόιερ.

Σύμφωνα, πάντως, με το γερμανικό περιοδικό Focus, «ο Νόιερ ήταν πολύ αφελής, ώστε να πιστέψει ότι το συγκεκριμένο βίντεο δεν θα διέρρεε στα ΜΜΕ».

«Ωστόσο», συμπληρώνει η ίδια πηγή, «το να υποθέτει κανείς ότι με αυτό το τραγούδι ο Νόιερ υποστηρίζει τα κροατικά εθνικιστικά ιδεώδη, μάλλον θα ήταν παρατραβηγμένο».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ