ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πριν το τέλος του καλοκαιριού το αμερικανικό εμβόλιο

Κορωνοϊός: Πριν το τέλος του καλοκαιριού το αμερικανικό εμβόλιο
AP Photo/Virginia Mayo

Οι εταιρείες παραγωγής φαρμάκων που συνεργάζονται με την αμερικανική κυβέρνηση βρίσκονται σε διαδικασία έναρξης της ενεργού παραγωγής ενός εμβολίου κατά της COVID-19 πριν από το τέλος του καλοκαιριού, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο της αμερικανικής κυβέρνησης.

Η αμερικανική κυβέρνηση έχει βοηθήσει στη χρηματοδότηση της ανάπτυξης αρκετών εμβολίων και θεραπειών μέσω του ειδικού προγράμματος (Operation Warp Speed program), ενώ προγραμματίζει να ανακοινώσει περισσότερες επενδύσεις σε εμβόλια κατά της COVID-19 στο μέλλον, όπως δήλωσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Δύο εμβόλια «fast track»

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ έδωσε πρόσφατα τον χαρακτηρισμό «fast track» σε δύο υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού που έχουν αναπτύξει από κοινού η γερμανική εταιρεία βιοτεχνολογίας BioNTech και ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός Pfizer.

Ο χαρακτηρισμός «fast track» που χορηγεί η FDA επιταχύνει τη διαδικασία αξιολόγησης νέων φαρμάκων και εμβολίων που παρουσιάζουν θετικές ενδείξεις όσον αφορά την αντιμετώπιση ιατρικών αναγκών, επιτρέποντας έτσι την ταχύτερη ανάπτυξή τους.

Πρόκειται για τα υποψήφια εμβόλια BNT162b1 και BNT162b2, τα οποία βρίσκονται σε φάση αξιολόγησης μέσω συνεχιζόμενων κλινικών δοκιμών σε ΗΠΑ και Γερμανία. Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες αναπτύσσουν τουλάχιστον τέσσερα υποψήφια εμβόλια κατά του κορωνοϊού, ωστόσο τα δύο προαναφερόμενα βρίσκονται σε πιο προχωρημένο στάδιο ανάπτυξης.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ