ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές Ρεπουμπλικανών: Ο Μάρκο Ρούμπιο «ανάχωμα» στην προέλαση Τραμπ

Εκλογές Ρεπουμπλικανών: Ο Μάρκο Ρούμπιο «ανάχωμα» στην προέλαση Τραμπ
REUTERS/Chris Keane

Σε "οργασμό" ανασύνταξης βρίσκεται το κόμμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει της συνέχισης των προκριματικών εκλογών που βρίσκει μέχρι στιγμής τον Ντόναλντ Τραμπ να ηγείται της κούρσας, κάτι που όμως προκαλεί ιδιαίτερη συσπείρωση στις παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις του χώρου που επιθυμούν την ανάσχεση της πορείας αυτής.

Ξεκινώντας από τη σημερινή εκλογική μάχη στη Νεβάδα και με ορίζοντα την κρίσιμη διαδικασία της "Σούπερ Τρίτης" και την ανάδειξη εκλεκτόρων σε 12 συνολικά πολιτείες, ο μηχανισμός του κόμματος εργάζεται πυρετωδώς για την ενίσχυση της υποψηφιότητας του Τεντ Κρουζ -νικητή των προκριματικών της Αϊόβα- αλλά κυρίως του Μάρκο Ρούμπιο, νεαρού γερουσιαστή της Φλόριντα.

Στις τάξεις των Ρεπουμπλικανών ο Ρούμπιο φαντάζει ως ο ιδανικός εκφραστής των θέσεων της κεντροδεξιάς του κόμματος και των χρηματοδοτών που μπορούν να τον στηρίξουν ουσιαστικά μετά μάλιστα την αποχώρηση από την διεκδίκηση του χρίσματος του Τζεμπ Μπους.

Η κυρίαρχη εκτίμηση στο κομμάτι των Ρεπουμπλικανών που επιδιώκουν να αναχαιτίσουν την πορεία του μεγιστάνα Νεοϋορκέζου είναι πως όσο οι υποψήφιοι δεν μειώνονται ο ίδιος ενισχύεται, ενώ καθώς το πεδίο θα ξεκαθαρίζει, ο προπορευόμενος στις δημοσκοπήσεις δισεκατομμυριούχος θα δυσκολεύεται πάρα πολύ στην προσέλκυση νέων υποστηρικτών.

Ήδη όπως μεταδίδει το Politico, σύμμαχοι και μια σειρά εκλεγμένων αξιωματούχων ζητούν επιτακτικά από τον Τζον Κάσιτς να αποχωρήσει ώστε να δώσει ώθηση στην υποψηφιότητα του Μάρκο Ρούμπιο.

Την αρχή έκανε το πρωί της Δευτέρας ο πρώην κυβερνήτης της Μινεσότα, Τιμ Πόλεντι που έχρισε τον Μάρκο Ρούμπιο ως τον καταλληλότερο για να ενώσει το κόμμα, μιλώντας στην εκπομπή New Day του CNN.

"Νομίζω ότι όλα καταλλήλουν σε αυτό: είναι δυναμικός και επίσης ενημερωμένος, είναι συντηρητικός και εκλόγιμος και μπορεί να ενώσει το κόμμα", είπε ο υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 2012.

Και συνέχισε: "Και δεν μπορείς να ζητήσεις πολλά περισσότερα από αυτό. Νομίζω ότι έχει όλο το πακέτο και ότι θα αποτελέσει την πιο δυνατή φωνή, την πιο δυνατή εικόνα και ειλικρινά την πιο εμπεριστατωμένη και ενημερωτική άποψη για το πώς θα πάμε τη χώρα μπροστά με μια συντηρητική προοπτική".

Είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πόλεντι ότι ο Μάρκο Ρούμπιο εκπροσωπεί τη νέα γενιά των πολιτικών με προσανατολισμό στις μεταρρυθμίσεις και την αλλαγή.

"Εκτιμώ ότι αυτό που ο κόσμος θέλει με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι δύναμη. Με τον Μάρκο Ρούμπιο, παίρνει κανείς την ίδια δύναμη, αλλά είναι μια πιο ενημερωμένη δύναμη", συμπλήρωσε τονίζοντας ότι αυτές οι ποιότητες είναι σημαντικές σε σχέση επί παραδείγματι με τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας.

Τις αμέσως επόμενες ώρες στους υποστηρικτές του Ρούμπιο εντάχθηκαν ο γερουσιαστής της Γιούτα, Όριν Χατς, ο πρώην γερουσιαστής του Κάνσας, Μπομπ Ντόουλ, της Αριζόνα Τζεφ Φλέικ, αλλά και ο κυβερνήτης του Άρκανσο, Άσα Χάτσινσον που τον συνέκρινε μάλιστα με τον Ρόναλντ Ρίγκαν.

Μάλιστα η εφημερίδα Boston Herald άλλαξε το πρόσωπο της στήριξής της και αντί του Κρις Κρίστι -που αποχώρησε από την κούρσα νωρίτερα μέσα στον Φεβρουάριο- πλέον στρέφεται υποστηρικτικά στην υποψηφιότητα του Μάρκο Ρούμπιο.

"Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι σε αυτή την κούρσα στην οποία τρέχουν ουσιαστικά τρεις, ο Μάρκο Ρούμπιο αντιπροσωπεύει την καλύτερη ελπίδα των Ρεπουμπλικανών να ενώσει ξανά το κόμμα και τη χώρα", έγραψε η εφημερίδα.

Μπορεί να χάσει ο Τραμπ;

Παρά την εγρήγορση των τελευταίων ημερών για συστράτευση γύρω από το πρόσωπο του Μάρκο Ρούμπιο, το ερώτημα για το εάν μπορεί να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια κούρσα της οποίας ηγείται αριθμητικά και σε όρους εντυπώσεων εδώ και μήνες παραμένει ισχυρό. Μήπως αυτή η κινητικότητα ήρθε πολύ αργά;

Σύμφωνα με τον στρατηγικό αναλυτή των Ρεπουμπλικανών, Χένρι Μπάρμπουρ, σφοδρό επικριτή του Ντόναλντ Τραμπ, ο μεγιστάνας "έχει ένα χαμηλό ταβάνι που θα κάνει δύσκολο για εκείνον το κλείσιμο της υποψηφιότητας καθώς το πεδίο στενεύει".

"Οι βασικοί του ψηφοφόροι θα μείνουν μαζί του αλλά έχω σοβαρές αμφιβολίες για το εάν θα μπορεί να τους αυξήσει στο βαθμό που απαιτείται για να μαζέψει τους 1.237 αντιπροσώπους", σημείωσε.

Από τη μεριά του, ο Ντόναλντ Τραμπ διατρανώνει σε όλους τους τόνους την πεποίθησή του ότι καθώς το πεδίο των υποψηφίων θα συρρικνώνεται, ο ίδιος θα προσλαμβάνει σημαντικό μέρος των υποστηρικτών που θα "ελευθερώνονται".

Πηγή: REUTERS/Jim Young

Ενδεικτικό της μακροσκελούς χρονικά διαδικασίας εφόσον ενδυναμωθεί η υποψηφιότητα Ρούμπιο είναι το γεγονός ότι μετά το πέρας της σημερινής διαδικασίας στη Νεβάδα, θα έχει απονεμηθεί μόνο το 5% των εκλεκτόρων ενώ σε περίπτωση που ηττηθεί ο μεγιστάνας στην πολιτεία αυτή, θα σημαίνει ότι η ήττα του στην Αϊόβα από τον Τεντ Κρουζ δεν θα είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, απόρροια της άψογης προετοιμασίας του γερουσιαστή του Τέξας.

Το κρίσιμο τεστ της επόμενης Τρίτης είναι καθοριστικό καθώς σε 12 πολιτείες θα μοιραστούν συνολικά 588 εκλέκτορες, περίπου το ένα τρίτο του συνολικού αριθμού των εκλεκτόρων. Αν συνυπολογίσει κανείς μάλιστα ποιες είναι αυτές οι 12 πολιτείες -ως επί τω πλείστον νότιες ανάμεσά τους και το Τέξας του γερουσιαστή Κρουζ- τότε καταλαβαίνει ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για την οριστικοποίηση της υποψηφιότητας Τραμπ.

Μάλιστα, στις 5 Μαρτίου θα διεξαχθούν οι προκριματικές εκλογές σε άλλες τέσσερις πολιτείες -Κάνσας, Κεντάκι, Λουισιάνα και Μέιν- φιλικά προσκείμενες προς τον Κρουζ. Μέχρι τις 15 Μαρτίου θα έχει ολοκληρωθεί η απονομή άνω του 40% των εκλεκτόρων με την προκριματική διαδικασία που θα διεξαχθεί εκείνη τη μέρα σε Οχάιο (63 εκλέτορες) και Φλόριντα (99 εκλέκτορες).

Στις 19 Απριλίου θα ψηφίσει η Νέα Υόρκη με τους 95 εκλέκτορές της και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 Ιουνίου με την εκλογή της Καλιφόρνια και των 172 εκλεκτόρων της.

Δεν αποκλείεται επομένως ο βαθύς διχασμός που έχει επέλθει στο ρεπουμπλικανικό κόμμα με την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ να κρατήσει μέχρι τέλους έναν υποψηφίο απέναντι στον μεγιστάνα ακόμα και μέχρι το συνέδριο του κόμματος τον Ιούλιο.

Και όμως ο Τραμπ δίνει τα... λιγότερα

Αίσθηση εν τω μεταξύ έχει προκαλέσει η ανάλυση του Politico των στοιχείων της Ομοσπονδιακής Εκλογικής Επιτροπής που δείχνει ότι μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ είχε ξοδέψει μόλις το ποσό των 24 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ποσό είναι λιγότερο από το 50% των χρημάτων που έχουν ξοδέψει ο Μάρκο Ρούμπιο (76 εκατομμύρια δολάρια) και ο Τεντ Κρουζ (60 εκατομμύρια δολάρια), σύμφωνα με την ανάλυση.

Το στοιχείο είναι άκρως σημαντικό και εξόχως καταδεικτικό του προσανατολισμού της υποψηφιότητας Τραμπ όπως και αυτής του Μπέρνι Σάντερς από τη μεριά των Δημοκρατικών, προς μια αντικομφορμιστική αντίληψη διεξαγωγής προεκλογικού αγώνα η οποία και βρίσκει ευήκωα ότα σε μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, ειδικά της νέας γενιάς.

Η εύρεση χορηγών και η οικονομική... σπατάλη σε αυτό το στάδιο είχε εν πολλοίς ταυτιστεί από τους ψηφοφόρους με την μετεκλογική έκρηξη διαφθοράς στα ανώτατα πολιτικά κλιμάκια της Ουάσινγκτον, νοοτροπία την οποία τουλάχιστον σε επίπεδο προεκλογικής ρητορικής αντιπαλεύεται ο Ντόναλντ Τραμπ που σε κάθε περίπτωση δεν φείδεται χρημάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ