ΚΟΣΜΟΣ

Αγία Σοφία: Θλίψη προκαλεί βίντεο με την αποκαθήλωση των πινακίδων

Αγία Σοφία: Θλίψη προκαλεί βίντεο με την αποκαθήλωση των πινακίδων
Screen Grab/YouTube

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη μετατροπή του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί, όπως αποδεικνύει βίντεο.

Όπως δείχνει το βίντεο που ανέβασε η ιστοσελίδα Haberso, οι προετοιμασίες συνεχίζονται στον ιστορικό χώρο αφού ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Αγία Σοφία θα ανοίξει για λατρεία την Παρασκευή 24 Ιουλίου. Οι πινακίδες του μουσείου στην είσοδο του τζαμιού αφαιρέθηκαν.

Την Τρίτη, η ανώτατη θρησκευτική επιτροπή της Τουρκίας Diyanet εξέδωσε οδηγίες για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Σε αυτές, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Ζητημάτων τονίζει πως οι αγιογραφίες θα πρέπει να καλύπτονται και να είναι «πιο σκοτεινές» κατά τη διάρκεια της προσευχής των μουσουλμάνων, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει κάποιο «εμπόδιο» στο να δέχεται επισκέπτες το τζαμί, τις ώρες που δεν γίνεται προσευχή.

Απαντώντας μάλιστα και σε θεολογικές ανησυχίες, προσθέτει πως η ύπαρξη των αγιογραφιών, στο μνημείο, «δεν αποτελεί κίνδυνο για την κανονικότητα των προσευχών που θα διεξαχθούν στην Αγιά Σοφιά».

Σημειώνεται ότι η Αγία Σοφία παραμένει κλειστή στους επισκέπτες από τις 12 Ιουλίου προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι αναγκαίες εργασίες για τη μετατροπή της σε τέμενος.

Bild: Ο Ερντογάν θέλει να κάνει κήρυγμα στην Αγία Σοφία

Την ίδια ώρα, σε αποκαλύψεις για τα σχέδια του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την απόφαση να μετατραπεί η Αγία Σοφία σε τζαμί προχωρά η γερμανική εφημερίδα Bild.

«Εσωτερικό ζήτημα η Αγία Σοφία»: Νέες προκλήσεις Ερντογάν και Τσαβούσογλου

Το δημοσίευμα κάνει λόγο για «plan B» του προέδρου της Τουρκίας, καθώς αναφέρει ότι ο Ερντογάν «όχι μόνο θέλει να προσευχηθεί στις 24 Ιουλίου, όταν θα ανοίξει για πρώτη φορά ως τζαμί στο κοινό, αλλά σχεδιάζει να εκφωνήσει και κήρυγμα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ