ΚΟΣΜΟΣ

Επιστολή Σαρλ Μισέλ στους 27 της ΕΕ: Απαραίτητη μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής

Επιστολή Σαρλ Μισέλ στους 27 της ΕΕ: Απαραίτητη μια συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής
AP PHOTO

Την ανάγκη για συμφωνία εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε επιστολή που έστειλε στους 27 αρχηγούς των κρατών-μελών, οι οποίοι θα συμμετάσχουν στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής, την πρώτη με φυσική παρουσία από όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού.

«Η πανδημία του COVID-19 έχει οδηγήσει στην απώλεια πολλών ζωών σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει πλήξει σοβαρά τις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Συνεχίζει να επηρεάζει τη ζωή μας» αναφέρει ο Σαρλ Μισέλ και τονίζει:

«Όλες οι προσπάθειές μας πρέπει να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση μιας βιώσιμης ανάκαμψης. Για τον σκοπό αυτό, η συνάντησή μας αυτή την εβδομάδα θα αφιερωθεί στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και στο Σχέδιο Ανάκαμψης».

Παράλληλα, ο κ. Μισέλ υπογραμμίζει ότι «η εξεύρεση συμφωνίας θα απαιτήσει σκληρή δουλειά και πολιτική βούληση από την πλευρά όλων».

Κλείνοντας την επιστολή του ο κ. Μισέλ επισημαίνει ότι «μια συμφωνία είναι απαραίτητη» και καλεί τους ηγέτες προς την εξεύρεση «εφαρμόσιμων λύσεων» και την κατάληξη σε συμφωνία, «για το μεγαλύτερο όφελος των πολιτών».

Η Σύνοδος Κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο, με βασικό θέμα την έγκριση του Ταμείου Ανάκαμψης των 750 δις. Που προωθεί η Ευρωπαϊκή επιτροπή ως απάντηση στις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Σε πρόσφατες δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επεσήμανε, ωστόσο, ότι «δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα υπάρξει συμφωνία» κατά την Σύνοδο Κορυφής στο τέλος της εβδομάδας.

«Δεν ξέρω αν θα καταλήξουμε σε συμφωνία (...). Ο δρόμος είναι μακρύς», δήλωσε η κυρία Μέρκελ μετά από συνάντηση που είχε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Η Καγκελάριος τόνισε ακόμη ότι «η αποστολή μας είναι τεράστια, για αυτό πρέπει και η απάντηση που θα δώσουμε να είναι εξίσου μεγάλη», ενώ υπογράμμισε την ανάγκη η ΕΕ να ξεπεράσει γρήγορα την ανθρωπιστική καταστροφή και τις οικονομικές αδυναμίες που ήρθαν ως συνέπειες της πανδημίας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ