ΚΟΣΜΟΣ

Nordic Monitor: «Στημένο» το τουρκικό πραξικόπημα – Ο άνθρωπος πίσω από την ενορχήστρωσή του

Nordic Monitor: «Στημένο» το τουρκικό πραξικόπημα – Ο άνθρωπος πίσω από την ενορχήστρωσή του
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Τον αξιωματικό των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, Σαντίκ Ουστούν, άνθρωπος – κλειδί του Ερντογάν στη Λιβύη, «δείχνει» το Nordic Monitor ως τον ενορχηστρωτή του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία πριν τέσσερα χρόνια.

Σύμφωνα με τον αυτοεξόριστο Τούρκο δημοσιογράφο, Αμπντουλάχ Μποζκούρτ, στόχος του στημένου πραξικοπήματος ήταν να πληγεί η αντιπολίτευση και ειδικά το κίνημα του ιμάμη Γκιουλέν ώστε ο πρόεδρος Ερντογάν για να αναδειχθεί σε αδιαμφισβήτητο ηγέτη της χώρας.

«Ο κατάσκοπος που διευθύνει τις λαθραίες και μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη Λιβύη βοήθησε να ενορχηστρώσει μια απόπειρα ψεύτικου πραξικοπήματος τον Ιούλιο του 2016 για να στηρίξει το καταδικασμένο καθεστώς του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και να οργανώσει την αντιπολίτευση για μαζικές διώξεις», αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα και συνεχίζει:

«Ο Σαντίν Ουστούν υπεύθυνος του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT), έπαιξε ρόλο - κλειδί στην οργάνωση ισλαμιστικών ομάδων στη Λιβύη το 2011 και αργότερα επέστρεψε στην Τουρκία για να διεξάγει πολιτικές επιχειρήσεις εξ ονόματος του Προέδρου Ερντογάν».

Sadik_Ustun.jpg
O αξιωματούχος των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας Σαντίν Ουστούν.Nordic Monitor

Προχωρώντας στην ανάλυση αυτών των «επιχειρήσεων», ο δημοσιογράφος αναφέρει: «Βοήθησε να σχεδιάσει το αποτυχημένο πραξικόπημα, παγίδευσε στρατηγούς σε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν είχαν καμία σχέση με πραξικόπημα, πλαισίωσε την κινητοποίηση στρατευμάτων υπό τρομοκρατικές απειλές έκτακτης ανάγκης και κατηγόρησε ότι ο εχθρός του Ερντογάν, το ανυποψίαστο κίνημα του Γκιουλέν, ήταν συνωμότης πραξικοπήματος». Στη συνέχεια, όπως αναφέρεται, επέστρεψε στη Λιβύη για να αναζητήσει στήριξη για την Λιβυκή ηγεσία που στηρίζει ο πρόεδρος Ερντογάν ενώ αυτήν την περίοδο είναι επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών στη χώρα της βόρειας Αφρικής.

Το λάθος

Το άρθρο αναφέρεται και στο πώς αποκαλύφθηκε ο ρόλος του Ουστούν: «Ο ρόλος του Ουστούν στην ψεύτικη στρατιωτική προσπάθεια να εκδιώξει τον Ερντογάν, ο οποίος υποτίθεται ότι ήταν μυστικός, εκτέθηκε όταν υπέπεσε σε ένα μεγάλο λάθος».

Αυτό το λάθος ήταν πως ο Ουστούν κατονόμασε τον στρατηγό, μέλος του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου Άκιν Οζτούρκ ως έναν εκ των ηγετών του πραξικοπήματος στην αεροπορική βάση στο Ικόνιο, εκεί που έλαβαν χώρα συγκρούσεις μεταξύ πραξικοπηματιών και δυνάμεων πιστών στην κυβέρνηση.

Όπως αποδείχθηκε, ο στρατηγός βρισκόταν στο σπίτι της κόρης του, που απέχει 4-5 χιλιόμετρα από την αεροπορική βάση, και έπαιζε με τα εγγόνια του τις κρίσιμες εκείνες ώρες.

Akin_Ozturk.jpg
Ο στρατηγός Ακίν Οζτούρκ στο σπίτι της κόρης του το βράδυ της 15ης Ιουλίου. Ο ίδιος δεν είχε κανέναν ρόλο στο πραξικόπημα, παρόλα αυτά κατηγορήθηκε για την ενορχήστρωσή του, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν στοιχεία για τις εναντίον του κατηγορίες.Nordic Monitor

Ο Οζτούρκ εκτός ότι δεν είχε καμία σχέση με το κίνημα Γκιουλέν, δεν γνώριζε καν τι ακριβώς γινόταν εκείνη τη νύχτα. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της Διοίκησης του 8ου Σώματος Στρατού, ο Ουστούν τηλεφώνησε στον αρχηγό του Σώματος στις 23:17’ στις 15 Ιουλίου. Στην επικοινωνία αυτή τον ενημέρωσε ότι ένα πραξικόπημα βρισκόταν εν εξελίξει και ο στρατηγός Οζτούρκ ήταν ο ηγέτης του.

Περίπου 20 λεπτά μετά από αυτήν την κλήση, ο Ουστούν έδωσε εντολή στον Διοικητή των Ειδικών Δυνάμεων Αμπιντίν Ουνάλ να καλέσει τον Οζτούρκ να πάει επειγόντως στη βάση, όπως και έγινε. Όταν πήγε, ο Οτζουρκ βρέθηκε ενώπιον του τότε αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Χουλούσι Ακάρ, ο οποίος του εξήγησε ότι ορισμένοι αξιωματικοί είχαν συμμετάσχει σε κάποιου είδους πραξικόπημα. Του ζήτησε να μεσολαβήσει ώστε να παραδοθούν.

Ένα ακόμη σφάλμα για τους σχεδιαστές του δημοψηφίσματος ήταν, σύμφωνα με το Nordic Monitor, να απαριθμήσουν τα γεγονότα που συνέβησαν τις πρώτες ώρες της 16ης Ιουλίου πριν αυτά συμβούν στην πραγματικότητα, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι οι μυστικές υπηρεσίες είχαν σχεδιάσει αρκετά συμβάντα ώστε να κάνουν το πραξικόπημα να φαίνεται αληθινό.

Σύμφωνα με επίσημο έγγραφο που γράφτηκε από τον εισαγγελέα της Άγκυρας, Σερντάρ Κοσκούν, ο οποίος προετοίμασε τις κατηγορίες για τις δίκες του πραξικοπήματος, τα γεγονότα που ξετυλίχτηκαν εκείνη τη νύχτα ήταν γνωστά εκ των προτέρων από τις τουρκικές αρχές. Το έγγραφο είχε ημερομηνία 16 Ιουλίου και σφραγίδα χρόνου στη 1 π.μ., τρεις ώρες μετά την έναρξη της απόπειρας πραξικοπήματος. Ωστόσο, το έγγραφο ανέφερε τα γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά τη 1 π.μ., τα οποία μπορούν μόνο να επιβεβαιώσουν ότι αυτά τα γεγονότα είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων από πράκτορες της κυβέρνησης του Ερντογάν. Φάνηκε επίσης το γεγονός ότι ο MIT ήθελε περισσότερη αιματοχυσία στα χαοτικά γεγονότα.

Στιγμιότυπο από το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016.AP Photo

Για παράδειγμα, το έγγραφο ανέφερε τον βομβαρδισμό του τουρκικού κοινοβουλίου με πολεμικά αεροπλάνα και ανέφερε ότι σκοτώθηκαν άνθρωποι. Στην πραγματικότητα, υπήρχαν δύο εκρήξεις στο κοινοβούλιο, μία στις 2:35 π.μ. και μια δεύτερη στις 3:24 π.μ. Κανείς δεν σκοτώθηκε, και δεν ήταν απολύτως σαφές ότι η έκρηξη προκλήθηκε στην πραγματικότητα από μια βόμβα που έπεσε από ένα αεροπλάνο. Η κατεστραμμένη τοποθεσία υποδηλώνει ότι εκρηκτικά που φυτεύτηκαν στον χώρο χρησιμοποιήθηκαν για να εκραγούν τμήματα του κοινοβουλίου.

Στην Αυστραλία

Αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, το καθεστώς Ερντογάν τον έστειλε στην Αυστραλία με διπλωματική ιδιότητα για να αποφύγει την εξέταση από τους δικηγόρους εκατοντάδων κατηγορουμένων για συμμετοχή στο πραξικόπημα, οι οποίοι ζητούσαν να εμφανιστεί ως μάρτυρας.

Δεν κατέθεσε ποτέ παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις και την εμπλοκή του σε παραπάνω από 60 υποθέσεις. Δεν κλήθηκε καν να καταθέσει ούτε ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής που συστάθηκε για να διερευνήσει το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Στημένο ή όχι το πραξικόπημα στάθηκε η αφορμή για να «σπάσει» ο Ερντογάν οποιαδήποτε αντίσταση στις ένοπλες δυνάμεις με την εκκαθάριση σχεδόν του 70% των ανωτάτων αξιωματικών.

«Στο τέλος ο Ερντογάν πήρε αυτό που ήθελε. Συγκέντρωσε την εξουσία στα χέρια του, άλλαξε το κοινοβουλευτικό καθεστώς της χώρας σε αυτοκρατορική προεδρία, αποδεκάτισε τους στρατηγούς και τους ναυάρχους που αντιστάθηκαν στις στρατιωτικές διασυνοριακές περιπέτειές του, άσκησε διώξεις κατά της αντιπολίτευσης, φυλάκισε δεκάδες χιλιάδες που δεν είχαν καμία συμμετοχή στο πραξικόπημα και έκλεισε σχεδόν 200 ΜΜΕ», καταλήγει το δημοσίευμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ