ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πάνω από 2.000.000 τα κρούσματα στη Βραζιλία – Στήριξη Μπολσονάρου σε Τραμπ

Κορωνοϊός: Πάνω από 2.000.000 τα κρούσματα στη Βραζιλία – Στήριξη Μπολσονάρου σε Τραμπ
AP Photo/Eraldo Peres

Το ψυχολογικό όριο των 2.000.000 κρουσμάτων από τον κορωνοϊό «έσπασε» την Πέμπτη η Βραζιλία, τη χώρα η οποία υφίσταται το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία στον κόσμο, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ, την ώρα που ο πρόεδρος Μπολσονάρου εντοπίζεται ξανά θετικός στον ιό.

Το προηγούμενο 24ωρο καταγράφηκαν 1.322 νέοι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 και 45.403 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας να φθάνει έτσι τους 76.688 νεκρούς επί συνόλου 2.012.151 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μεγάλο μέρος της επιστημονικής κοινότητας στη Βραζιλία θεωρεί τα δεδομένα τα οποία ανακοινώνονται από την κυβέρνηση της χώρας είναι υποτιμημένα σε σημαντικό βαθμό σε σχέση με την πραγματικότητα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας, ο ακροδεξιός Ζαΐχ Μπολσονάρου, ο οποίος έχει επικριθεί σφοδρά για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, δήλωσε χθες Πέμπτη ότι ελπίζει πως ο σύμμαχός του Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα επανεκλεγεί τον Νοέμβριο, ωστόσο επισήμανε πως οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών είναι πολλά υποσχόμενες ακόμη κι αν κερδίσει ο Δημοκρατικός αντίπαλός του, ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Μπολσονάρου υμνεί συχνά τον Τραμπ, έχει πει πως αποτελεί το πολιτικό του υπόδειγμα, ενώ κάνει επίσης συχνά παραλληλισμούς ανάμεσα τα συντηρητικά πολιτικά προγράμματα που εφαρμόζουν οι δύο αρχηγοί κρατών.

Οι δύο άνδρες πάντως έχουν αρκετά κοινά και όσον αφορά στη στάση τους απέναντι στον κορωνοϊό, με τον Μπολσονάρου να διαγιγνώσκεται την Πέμπτη θετικός και στο δεύτερο τεστ στο οποίο υποβλήθηκε.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος στο παρελθόν έχει αποκαλέσει την πανδημία «γριπούλα» ενώ πρόσφατα εξύμνησε την υδροξυχλωροκίνη, λέγοντας ότι παρόλο το γεγονός ότι η επιστήμη δεν τη στηρίζει, ο ίδιος «ένιωσε καλύτερα» λαμβάνοντάς την.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ