ΚΟΣΜΟΣ

Μπαγκλαντές: Διευθυντής νοσοκομείου συνελήφθη για απάτη 350.000 δολαρίων με τεστ κορωνοϊού

Μπαγκλαντές: Διευθυντής νοσοκομείου συνελήφθη για απάτη 350.000 δολαρίων με τεστ κορωνοϊού
Mauro Scrobogna/LaPresse via AP

Για απάτη ύψους 350.000 δολαρίων κατηγορείται ένας ιδιοκτήτης νοσοκομείου στο Μπαγκλαντές ο οποίος συνελήφθη την Τετάρτη, σε ένα σκάνδαλο που θέσει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της χώρας για τον τρόπο που διαχειρίζεται την πανδημία του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις Αρχές του Μπαγκλαντές, ο Μοχάμαντ Σαχίντ, 43 ετών, είχε πραγματοποιήσει χιλιάδες ψεύτικα τεστ διάγνωσης κορωνοϊού εξαπατώντας ασθενείς σε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο στα υγειονομικά χρονικά της χώρας.

Ο 43χρονος καταζητείτο από την αστυνομία επί εννέα ημέρες ενώ προσπάθησε να διαφύγει από τη χώρα προς τη γειτονική Ινδία διασχίζοντας ένα ποτάμι και φορώντας... μπούργκα.

Ο Σαχίντ κατηγορείται ότι παρείχε στους ασθενείς ψεύτικα αρνητικά αποτελέσματα τεστ για τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Ασίκ Μπιλάχ, εκπρόσωπο του Τάγματος Άμεσης Δράσης της χώρας, η οποία αποτελεί την ελίτ των δυνάμεων ασφαλείας της χώρας.

Επίσης κατηγορείται ότι, παρά τη συμφωνία του με την κυβέρνηση για δωρεάν παροχή υπηρεσιών, χρέωνε τις θεραπείες κορωνοϊού αλλά και τα πιστοποιητικά γύρω από την ασθένεια.

Ιδιοκτήτης δύο κλινικών, ο Σαχίντ διενήργησε 4.000 αυθεντικά τεστ κορωνοϊού, αλλά παραποίησε τα αποτελέσματα άλλων 6.500.

Δεύτερο σκάνδαλο

Ο 43χρονος τέθηκε υπό κράτηση για 10 ημέρες προκειμένου να ανακριθεί, σύμφωνα με το CNNi.

Ο Σαχίντ είναι το δεύτερο πρόσωπο μέσα σε μία εβδομάδα που συλλαμβάνεται για απάτη κορωνοϊού στο Μπαγκλαντές. Την περασμένη εβδομάδα, οι ιδιοκτήτες μίας άλλης ιδιωτικής κλινικής συνελήφθησαν επειδή παρείχαν αποτελέσματα τεστ Covid-19 χωρίς ποτέ να εξετάζουν τους πολίτες.

Οι ειδικοί ανησυχούν ότι οι απάτες αυτές θα αποθαρρύνουν τους πολίτες από τη διενέργεια τεστ σε μια χώρα που ήδη αντιμετωπίζει περιορισμένες δυνατότητες στην διεξαγωγή τους.

Από τον Μάρτιο, η κυβέρνηση διενεργεί 13.000 – 17.000 τεστ την ημέρα, αριθμός σχετικά μικρός σε μια χώρα με πληθυσμό μεγαλύτερο των 168 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόκινς, το Μπαγκλαντές μετράει 193.500 επιβεβαιωμένα κρούσματα ενώ 2.457 άνθρωποι έχουν πεθάνει. Πολλοί ωστόσο ανησυχούν ότι, λόγω των μειωμένων υγειονομικών δυνατοτήτων της χώρας, ο αριθμός των κρουσμάτων μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η χώρα μπήκε σε lockdown για 68 ημέρες αλλά ξανάνοιξε σε «περιορισμένη κλίμακα» την 1η Ιουνίου προκειμένου να βοηθήσει την οικονομία της, παρά το γεγονός ότι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοινώνουν ακόμη χιλιάδες κρούσματα καθημερινά.

Τα σχολεία παραμένουν κλειστά αλλά οι επιχειρήσεις και οι κυβερνητικές υπηρεσίες έχουν ξανανοίξει.

A hospital owner in Bangladesh allegedly scammed patients out of $350,000 using fake Covid-19 tests. Then he tried to flee the country, by Abir Mahmud and Joshua Berlinger, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ