ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης εξέφρασε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Σύνοδος Κορυφής: Αισιοδοξία για εξεύρεση λύσης εξέφρασε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
AP Photo/Francisco Seco, Pool

Την αισιοδοξία της για εξεύρεση λύσης εξέφρασε η πρόεδρος την Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, πριν από την έναρξη της Συνόδου Κορυφής.

«Εάν τα κάνουμε σωστά μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτή την κρίση και να βγούμε πιο ισχυροί» τόνισε.

Παράλληλα, επισήμανε:

«Όλα τα απαραίτητα κομμάτια είναι στο τραπέζι και μία λύση είναι εφικτή. Η λύση είναι αυτή που περιμένουν οι άνθρωποί μας στην Ευρώπη, διότι οι δικές τους δουλειές κινδυνεύουν».

Τέλος, η Πρόεδρος της Κομισιόν, ανέφερε: «ο κίνδυνος του ιού επιμένει και ολόκληρος ο κόσμος παρακολουθεί, εάν η Ευρώπη είναι ικανή να σταθεί ενωμένη και να ξεπεράσει αυτή την κρίση που έχει σχέση με τον κορωνοϊό με έναν πειστικό ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, με το Νext Generation Eu. Όχι μόνο έχουμε την ευκαιρία να ξεπεράσουμε την κρίση αλλά να εκσυγχρονίσουμε την Ένωσή μας και να πάμε μπροστά την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ και την ψηφιοποίηση».

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής

Την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής των 27 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ με κορυφαίο θέμα το Ταμείο Ανάκαμψης για την αντιμετώπιση της κρίσης του κορωνοϊού ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Η Σύνοδος, η πρώτη με φυσική παρουσία από όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού, ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10:00 ώρα Βρυξελλών, ωστόσο υπήρξε καθυστέρηση μισής ώρας.

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι πιθανόν να μην ολοκληρωθεί αύριο Σάββατο 18 Ιουλίου, αλλά να συνεχιστεί και την Κυριακή 19 Ιουλίου

Οι ηγέτες θα προσπαθήσουν να έρθουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό τους την περίοδο 2021-27 και τη δημιουργία ενός ταμείου ανάκαμψης από την κρίση του κορωνοϊού ύψους 750 δισεκ. ευρώ.

Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία

Την ανάγκη για συμφωνία τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριακός Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας ότι «οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

«Tους τελευταίους τρεις μήνες διανύσαμε ένα μακρύ δρόμο για να φτάσουμε σε μια φιλόδοξη απάντηση στην κρίση του COVID19. Δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος να μην έχουμε συμφωνία σ' αυτή τη σύνοδο. Αυτό που βρίσκεται σε κίνδυνο είναι οι αρχές της ευρωπαϊκής ενότητας και της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης» δήλωσε αρχικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Δεν πρέπει να χάσουμε τη μεγάλη εικόνα και η μεγάλη εικόνα είναι ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη οικονομική ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίσως ορισμένοι συμβιβασμοί είναι απαραίτητοι αλλά πρέπει να είμαστε βέβαιοι ότι πετυχαίνουμε μια φιλόδοξη λύση, γιατί οι πολίτες μας δεν περιμένουν τίποτα λιγότερο από εμάς».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ