ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις - «Αδιέξοδο» βλέπει ο Κόντε

Σύνοδος Κορυφής: Συνεχίζονται οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις - «Αδιέξοδο» βλέπει ο Κόντε
ΙΝΤΙΜΕ/European Union

Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες συνεχίζονται ναι μεν με βελτιωμένο κλίμα, αλλά με ανοιχτά ζητήματα δε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, η Σύνοδος Κορυφής φαίνεται πως οδηγείται σε αδιέξοδο.

«Βρισκόμαστε σε τέλμα. Τελικά τα πράγματα είναι πιο δύσκολα απ' ό,τι είχε προβλεφθεί. Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία ακόμη συζητάμε και που δεν καταφέρνουμε να λύσουμε», τόνισε ο Κόντε, με βίντεο ανάρτησή του Facebook.

«Αναζητούμε και πρέπει να βρούμε μια σύνθεση των διαφόρων θέσεων, διότι είναι προς το συμφέρον όλων. Πρέπει να διατηρήσουμε, όμως, και τις σημαντικότερες συνισταμένες, αρχίζοντας από το ότι τα μέσα πρέπει να είναι ουσιαστικά και ανάλογα με την υφιστάμενη κρίση. Τουτέστιν αποτελεσματικά», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Η απάντησή μας πρέπει να είναι άμεση, συλλογική, σταθερή και ισχυρή», κατέληξε.

Σκληρή στάση τηρούν οι «Βόρειοι»

Διακριτά από νωρίς έγιναν τα «στρατόπεδα» στη Σύνοδο Κορυφής, με την Ολλανδία να θέτει σκληρούς όρους για τις χρηματοδοτήσεις.

Βασική αιτία διαφωνίας αποτέλεσε η πρόταση του πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, να υπάρχει η δυνατότητα άσκησης βέτο σε μεταρρυθμίσεις που θα προωθούν χώρες οι οποίες ενισχύονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πρόταση προκάλεσε την αντίδραση του Ιταλού πρωθυπουργού αλλά και αυτού της Ουγγαρίας, η οποία μάλιστα ζήτησε να μην υπάρχει καμία διασύνδεση κοινοτικής χρηματοδότησης και συμμόρφωσης.

«Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για μία δύσκολη διαπραγμάτευση.

«Η Αθήνα διεκδικεί ό,τι καλύτερο μπορεί τόσο για την Ελλάδα όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη» όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, οι οποίες τονίζουν ότι όλοι πρέπει να κάνουν ορισμένους μικρούς συμβιβασμούς.

Επαφές Μητσοτάκη - Μακρόν για Ταμείο Ανάκαμψης και Τουρκία

Με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συναντήθηκε νωρίτερα το Σάββατο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο περιθώριο της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάγεται στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, για τα οποία οι απόψεις Ελλάδας και Γαλλίας ταυτίζονται.

Οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν, επίσης, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στο «τραπέζι» η νέα πρόταση Μισέλ

Πηγή: Francois Lenoir, Pool Photo via AP

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, πρότεινε σήμερα ένα αναθεωρημένο σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ώστε να αρθεί το αδιέξοδο στις συνομιλίες των 27 ηγετών που συνεχίζονται για δεύτερη ημέρα.

Σύμφωνα με ένα έγγραφο, διπλωματικές πηγές και αξιωματούχους, τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο Reuters, για να καθησυχάσει τις ανησυχίες που εκφράζουν ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, με επικεφαλής την Ολλανδία, ο Μισέλ προτείνει να μειωθεί το ποσό των επιχορηγήσεων στα 450 δισεκατομμύρια ευρώ, από 500 που ήταν αρχικά.

Αντιστοίχως, θα αυξηθεί το ποσό των δανείων, από τα 250 στα 300 δισεκ. ευρώ.

Επίσης, προτείνεται να αυξηθεί κατά 100 εκατομμύρια ετησίως το ποσό των επιστροφών που λαμβάνουν η Αυστρία, η Δανία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.

Στο τραπέζι μπαίνει και ένας μηχανισμός με βάση τον οποίο οποιαδήποτε χώρα θα μπορούσε να εμποδίσει την εκταμίευση κονδυλίων, αν αμφισβητεί ότι γίνεται ορθή χρήση τους από τις χώρες που θα τα λάβουν.

Μία διπλωματική πηγή είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι η πρόταση του Μισέλ δεν ικανοποιεί πλήρως τις τέσσερις χώρες που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις (Ολλανδία, Σουηδία, Αυστρία, Δανία), ούτε τη Φινλανδία.

Ωστόσο, ένας Ολλανδός διπλωμάτης είπε ότι η πρόταση αυτή συνιστά «ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά απομένουν ακόμη ανοιχτά πολλά θέματα. Το αν θα υπάρξει συμφωνία «θα εξαρτηθεί από τις επόμενες 24 ώρες», κατέληξε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ