ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: «Το lockdown σκοτώνει» υποστηρίζει ο Μπολσονάρου

Κορωνοϊός: «Το lockdown σκοτώνει» υποστηρίζει ο Μπολσονάρου
AP Photo/Eraldo Peres

Με την πανδημία του κορωνοϊού να συνεχίζει να καλπάζει στην Βραζιλία, με 921 νέους θανάτους και 28.532 επιπλέον επιβεβαιωμένα κρούσματα τις προηγούμενες 24 ώρες, ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου δήλωσε το Σάββατο ότι τα μέτρα απαγόρευσης για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου «σκοτώνουν» και πως κάνουν την οικονομία να «ασφυκτιά».

Στη λατινοαμερικάνικη χώρα, που έχει υποστεί το δεύτερο βαρύτερο πλήγμα από την πανδημία παγκοσμίως, με 78.772 θανάτους από την έναρξη της επιδημίας, ο Μπολσονάρου, ένα από τα 2.046.328 επιβεβαιωμένα κρούσματα της χώρας, σχολιάζοντας τα μέτρα lockdown που έχουν επιβάλει ορισμένες πολιτείες και δήμοι της χώρας, είπε: «Χωρίς μισθούς και θέσεις εργασίας, οι άνθρωποι πεθαίνουν».

«Το lockdown σκοτώνει», προσθέτοντας ότι ορισμένοι πολιτικοί έχουν πνίξει την οικονομία με απαγορεύσεις κυκλοφορίας.

Τα τελευταία σχόλια του προέδρου - που στις απαρχές του ξεσπάσματος του κορωνοϊού, μιλούσε για μια «γριπούλα» - έρχονται καθώς η οικονομία της Βραζιλίας προβλέπεται να συρρικνωθεί 6,4% φέτος, πληττόμενη από την πανδημία.

Ο Μπολσονάρου, που γνωστοποίησε στις 7 Ιουλίου ότι διαγνώστηκε θετικός στην COVID-19, συναντήθηκε το Σάββατο με υποστηρικτές του στην περιοχή της επίσημης κατοικίας του, το Μέγαρο της Αλβοράντα.

Ο Μπολσονάρου φορούσε μάσκα και κράτησε μερικά μέτρα απόστασης από τους υποστηρικτές του.

Ο Βραζιλιάνος πρόεδρος είπε ότι αισθάνεται καλά, παρά την ασθένειά του με κορωνοϊό, και απέδωσε την καλή κατάσταση της υγείας του ξανά στη χρήση υδροξυχλωροκίνης για την καταπολέμηση του COVID-19, παρόλο που επιστημονικές μελέτες αποδεικνύουν το αντίθετο.

«Είμαι μια ζωντανή απόδειξη (ότι το φάρμακο έχει αποτέλεσμα)», είπε στους υποστηρικτές του.

Εκτός από την υδροξυχλωροκίνη, ο ακροδεξιός πρόεδρος ανέφερε ότι παίρνει επίσης ένα αντιπαρασιτικό φάρμακο για την καταπολέμηση του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ