ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία-Κορωνοϊός: Οι καταναλωτές στη Γαλλία προσαρμόζονται εύκολα στην υποχρεωτική χρήση μάσκας

Γαλλία-Κορωνοϊός: Οι καταναλωτές στη Γαλλία προσαρμόζονται εύκολα στην υποχρεωτική χρήση μάσκας
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Francois Mori

Από τη Δευτέρα, οι πελάτες που μπαίνουν στον φούρνο στο Παρίσι όπου εργάζεται ο Καλίλ Γκασί είναι υποχρεωμένοι από τον νόμο να φορούν μάσκα, αλλά οι καταναλωτές προσαρμόζονται χωρίς δυσκολίες στον νέο κανόνα.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα να φοράω μάσκα, είμαι απολύτως υπέρ αυτού», δήλωσε η Ελίνα Ουτ, μια 22χρονη φοιτήτρια, πελάτισσα του καταστήματος. «Αυτό που συμβαίνει είναι λογικό και νομίζω ότι έπρεπε να είχε γίνει πολύ καιρό πριν».

Τα κυβερνητικά διατάγματα για τη χρήση καλύμματος προσώπου προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση της COVID 19 έχουν προκαλέσει έντονη συζήτηση στις ΗΠΑ και άλλες χώρες αναφορικά με τις ελευθερίες των πολιτών. Στη Γαλλία, οι περισσότεροι τις δέχονται ως απαραίτητο εργαλείο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η απόφαση που αφορά όλη τη χώρα και προβλέπει τη χρήση καλύμματος προσώπου σε καταστήματα, τράπεζες, στεγασμένες αγορές και άλλους κλειστούς δημόσιους χώρους τέθηκε σε ισχύ σήμερα. Η παραβίασή του τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 135 ευρώ.

Οι υπουργοί επίσπευσαν την αλλαγή του κανόνα διότι, παρόλο που η επιδημία έχει περιοριστεί σε όλη τη χώρα, έχουν υπάρξει τοπικά ξεσπάσματα του κορωνοϊού που έχουν προκαλέσει φόβους για ένα δεύτερο κύμα. Πάνω από 30.000 θάνατοι στη Γαλλία έχουν συνδεθεί με την COVID-19.

Σε στεγασμένη αγορά της Λα Μπολ-Εσκουμπλάκ, θερέτρου στις ακτές της Γαλλίας στον Ατλαντικό, έχει τοποθετηθεί μια πινακίδα που γράφει: «Σταματήστε τον κορωνοϊό. Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική». Ιχθυοπώλης στην αγορά, που δήλωσε ότι ονομάζεται Γκρεγκορί, είπε ότι οι καταναλωτές συμμορφώνονται με τον νέο κανόνα.

«Μετά το lockdown, οι άνθρωποι στη Λα Μπολ συνήθιζαν να φορούν σχεδόν συνέχεια μάσκα, άρα τώρα σέβονται τους κανόνες», δήλωσε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ