ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Ο Ακάρ κατηγορεί τον Χάφταρ ότι εμποδίζει την ειρήνευση στην Λιβύη

Τουρκία: Ο Ακάρ κατηγορεί τον Χάφταρ ότι εμποδίζει την ειρήνευση στην Λιβύη
AP Photo

Η Τουρκία ζήτησε τη Δευτέρα να σταματήσει αμέσως η παροχή υποστήριξης στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, μετά τη συνάντηση που είχε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, με τους υπουργούς Εσωτερικών της Μάλτας και της διεθνώς αναγνωρισμένης λιβυκής κυβέρνησης.

«Είναι αναγκαίο να διακοπεί αμέσως κάθε είδους βοήθεια και υποστήριξη προς τον πραξικοπηματία Χάφταρ ο οποίος εμποδίζει την αποκατάσταση της ειρήνης, της ηρεμίας, της ασφάλειας και της εδαφικής ακεραιότητας της Λιβύης», δήλωσε ο Ακάρ.

«Ξέρουμε ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος είναι ο πραξικοπηματίας Χάφταρ», επέμεινε, μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον υπουργό Εσωτερικών της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) της Λιβύης Φάτχι Μπατσάγα και τον υπουργό Εσωτερικών και Εσωτερικής Ασφάλειας της Μάλτας, Μπάιρον Καμιλέρι.

Ο Τούρκος υπουργός πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει να συνεργάζεται με με την GNA σε ότι αφορά «τη στρατιωτική εκπαίδευση και συνεργασία».

Οι δηλώσεις αυτές του Ακάρ γίνονται σε μια περίοδο που η κατάσταση στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα τεταμένη, μετά την απειλή της Αιγύπτου ότι θα παρέμβει στρατιωτικά αν οι δυνάμεις της GNA προωθηθούν προς τη Σύρτη, μια πόλη στρατηγικής σημασίας που ελέγχεται από τον Χάφταρ.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία δήλωσαν έτοιμες να εξετάσουν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος των ξένων δυνάμεων που παραβιάζουν το εμπάργκο των όπλων στην Λιβύη και κάλεσαν «όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους στη χώρα αυτή».

«Καλούμε όλους τους ξένους παράγοντες να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους και να σεβαστούν το εμπάργκο των όπλων που έχει ορίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», γράφουν σε κοινή τους δήλωση, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Σχέδιο.

Οι τρεις ηγέτες δήλωσαν «έτοιμοι να σκεφτούν μια πιθανή χρήση κυρώσεων εάν οι παραβιάσεις του εμπάργκο στη θάλασσα, στο έδαφος και στον αέρα συνεχιστούν».

«Καλούμε όλες τις πλευρές στη Λιβύη, όπως και όσους ξένους τις υποστηρίζουν στην άμεση διακοπή των μαχών», συμπληρώνουν οι τρεις ηγέτες, χωρίς να αναφέρουν ονομαστικά κάποια χώρα, ενώ εκφράζουν «σοβαρές ανησυχίες» μπροστά στην «αύξηση των στρατιωτικών εντάσεων» στη Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ