ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ εξετάζει η Αυστρία

Κορωνοϊός: Επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ εξετάζει η Αυστρία
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Ronald Zak

Η επαναφορά στην Αυστρία της υποχρεωτικής χρήσης της προστατευτικής μάσκας στα σούπερ μάρκετ αναμένεται να ληφθεί από την κυβέρνηση συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και των Πράσινων την Τρίτη, μετά την επιστροφή του καγκελάριου και αρχηγού του Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς, από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.

Σαφώς υπέρ της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας στα σούπερ μάρκετ τάχθηκε τη Δευτέρα ο προερχόμενος από το Λαϊκό Κόμμα κυβερνήτης του αυστριακού ομόσπονδου κρατιδίου του Τιρόλου Γκιούντερ Πλάτερ.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκεί σταθερή κατάσταση και για το γεγονός πως μόνον το 3% των νέων μολύνσεων στην Αυστρία τις τελευταίες 14 ημέρες καταγράφηκαν στο Τιρόλο, στο οποίο επί εβδομάδες, στην αρχή της εμφάνισης του κορωνοϊού στη χώρα, εμφανίζονταν τα περισσότερα κρούσματα και στο οποίο σήμερα υπάρχουν μόλις 34 νοσούντες και μόνον ένας νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

Στο μεταξύ, οι Αυστριακοί Ομοσπονδιακοί Σιδηρόδρομοι, με διάταξη που περιέλαβαν στους κανονισμούς τους για τη μεταφορά επιβατών, επιβάλλουν από σήμερα πρόστιμα ύψους 40 ευρώ για παραβιάσεις της υποχρεωτικής χρήσης προστατευτικής μάσκας στα συγκοινωνιακά τους μέσα, η οποία ισχύει ήδη από τα μέσα Απριλίου, ενώ οι συνοδοί τρένων μπορούν επιπλέον να απαγορεύσουν τη μεταφορά προσώπων που δεν συμμορφώνονται με τον κανονισμό.

Πρόστιμα για τη μη χρήση της προστατευτικής μάσκας προβλέπονται ήδη και στα άλλα δημόσια μέσα μεταφοράς, όπως μετρό και τραμ.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Υγείας στη Βιέννη, μέσα στο τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στην Αυστρία αυξήθηκε κατά 91 και τη Δευτέρα, στις 16.00 τοπική ώρα (17.00 ώρα Ελλάδας) ο συνολικός αριθμός των νοσούντων ανερχόταν σε 1.373, από αυτούς οι 102 νοσηλεύονται σε νοσοκομείο και οι 16 βρίσκονται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 19.679 επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στην Αυστρία, οι θάνατοι έχουν φτάσει τους 685 και έχουν διενεργηθεί 798.436 διαγνωστικά τεστ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ