ΚΟΣΜΟΣ

Πέθανε ο δημιουργός του «Μίσα», μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 στη Μόσχα

Πέθανε ο δημιουργός του «Μίσα», μασκότ των Ολυμπιακών Αγώνων του 1980 στη Μόσχα
AP Photo/Pavel Golovki

Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 84 ετών άφησε ο Βίκτορ Τσίζικοφ, δημιουργός της πιο πετυχημένης μασκότ στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων

Ο θρυλικός «Μίσα» κατάφερε να κυριαρχήσει στη συνείδηση εκατομμυρίων φιλάθλων, αναδεικνύοντας τη δημιουργία του μεταξύ των κορυφαίων μασκότ όλων των εποχών.

Ο εκδοτικός οίκος παιδικών βιβλίων ACT, ο Βίκτορ Τσίζικοφ, ανακοίνωσε πως ο δημιουργός του αρκούδου «Μίσα», πέθανε στη Μόσχα σε ηλικία 84 ετών.

Ο Βίκτορ Τσίζικοφ, ένας από τους διασημότερους εικονογράφους παιδικών βιβλίων στη Ρωσία, έγινε παγκοσμίως γνωστός ως δημιουργός του «Μίσα», του συμπαθούς καφέ αρκούδου που φορούσε μια ζώνη με τους πέντε κύκλους των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να μποϊκοτάρουν τότε τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, θέλοντας να διαμαρτυρηθούν κατ’ αυτόν τον τρόπο για την σοβιετική επέμβαση στο Αφγανιστάν. Στο μποϊκοτάζ συμμετείχαν 60 ακόμη χώρες. Ως απάντηση η Σοβιετική Ένωση μαζί με τους συμμάχους της του ανατολικού μπλοκ μποϊκόταραν τέσσερα χρόνια αργότερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λος Άντζελες.

Μία ομάδα καλλιτεχνών είχε δημιουργήσει τότε περισσότερες από 60 εκδοχές μασκότ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), αλλά η μασκότ του Τσίζικοφ ήταν αυτή που επελέγη.

«Είναι συμβολικό που ο καλλιτέχνης μας άφησε και πολλοί από εμάς θυμόμαστε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1980», έγραψε ο εκδοτικός οίκος ACT Deti στην ανάρτησή του στο Facebook, επισημαίνοντας ότι «η εικόνα του Ολυμπιακού αρκούδου που δημιούργησε ο Βίκτορ Αλεξάντροβιτς Τσίζικοφ άγγιξε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ