ΚΟΣΜΟΣ

Η «Ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού» κρατάει χρόνια: Νέα στοιχεία στα χέρια των επιστημόνων

Η «Ανωμαλία του Νότιου Ατλαντικού» κρατάει χρόνια: Νέα στοιχεία στα χέρια των επιστημόνων
CNNi

Η περίεργη συμπεριφορά στο μαγνητικό πεδίο του Νότιου Ατλαντικού μπορεί να εντοπιστεί μέχρι και 11 εκατομμύρια χρόνια πριν και είναι απίθανο να συνδεθεί με οποιαδήποτε επικείμενη αναστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης, σύμφωνα με νέα επιστημονική έρευνα.

Οι μαγνητικοί πόλοι της Γης, οι οποίοι λειτουργούν ως τη βάση της πλοήγησης, κινούνται ζωηρά. Το μαγνητικό πεδίο αντιστρέφει την πολικότητά του κάθε μερικά εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια, όπου ο μαγνητικός Βόρειος Πόλος ενυπάρχει στον γεωγραφικό Νότιο Πόλο.

Η τελευταία αναστροφή έλαβε χώρα πριν από 770.000 χρόνια αλλά αν μια αναστροφή πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της ζωής μας, μπορεί να επηρεάσει την πλοήγηση, τους δορυφόρους και τις επικοινωνίες.

Η πολύπλοκη συμπεριφορά στην περιοχή του Νότιου Ατλαντικού προκαλεί τεχνικές διαταραχές στους δορυφόρους και στα αεροσκάφη που τίθενται σε τροχιά στη Γη, γεγονός που έχει κάνει τους ειδικούς να αναρωτιούνται.

Μία από τις διαφωνίες μεταξύ των επιστημόνων έχει να κάνει με την περιοχή. Κάποιοι από αυτούς αμφισβητούν από πού προέρχεται και αν θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την ολική αποδυνάμωση του πεδίου, ή ακόμη και μια επερχόμενη αναστροφή πόλων.

Το μαγνητικό πεδίο της Γης προστατεύει την ατμόσφαιρά μας από τον ηλιακό άνεμο, το οποίο είναι ένα ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων που προέρχονται από τον ήλιο. Το γεωμαγνητικό πεδίο δεν είναι σταθερό σε ισχύ και κατεύθυνση και έχει την ικανότητα να γυρίζει ή να αναστρέφεται.

Επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό

Η Ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού είναι μια περιοχή που εκτείνεται από την Αφρική έως τη Νότια Αμερική όπου το μαγνητικό πεδίο της Γης εξασθενεί σταδιακά.

Εδώ είναι τα καλά νέα: Στην έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ δήλωσαν ότι έχουν αποδείξεις ότι η σημερινή Ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού είναι ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό και είναι απίθανο να συνδέεται με οποιαδήποτε επικείμενη αντιστροφή του μαγνητικού πεδίου της Γης.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν εκρηξιγενή πετρώματα από το νησί Αγία Ελένη, ένα μικρό ηφαιστειακό νησί που βρίσκεται ακριβώς στη μέση του Νότιου Ατλαντικού, μέσα στην περιοχή της Ανωμαλίας του Νότιου Ατλαντικού.

Τα γεωμαγνητικά δεδομένα από τα πετρώματα, τα οποία καλύπτουν 34 ηφαιστειακές εκρήξεις από μια περιοχή μεταξύ 8 και 11 εκατομμυρίων χρόνων πριν, αποκάλυψαν ότι το μαγνητικό πεδίο για την Αγία Ελένη συχνά έδειχνε μακριά από τον Βόρειο Πόλο, ακριβώς όπως κάνει τώρα.

Παραγόμενο κυρίως από έναν ωκεανό υπερθέρμανσης υγρού σιδήρου στον πυρήνα της Γης, το μαγνητικό πεδίο δημιουργεί ηλεκτρικά ρεύματα, τα οποία με τη σειρά τους δημιουργούν το μεταβαλλόμενο ηλεκτρομαγνητικό πεδίο μας. Το πεδίο, το οποίο δεν είναι στατικό, ποικίλλει τόσο ως προς τη δύναμη όσο και ως προς την κατεύθυνση, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.

«Η μελέτη μάς παρέχει την πρώτη μακροπρόθεσμη ανάλυση του μαγνητικού πεδίου σε αυτήν την περιοχή που χρονολογείται πριν από εκατομμύρια χρόνια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Yael Engbers, φοιτητής διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο του Λίβερπουλ.

«Αποκαλύπτει ότι η ανωμαλία στο μαγνητικό πεδίο στο Νότιο Ατλαντικό δεν είναι εφάπαξ. Παρόμοιες ανωμαλίες υπήρχαν πριν από οκτώ έως 11 εκατομμύρια χρόνια».

«Είναι η πρώτη φορά που η ασυνήθιστη συμπεριφορά του γεωμαγνητικού πεδίου στην περιοχή του Νοτίου Ατλαντικού αποτυπώνεται σε τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Engbers. Υποδηλώνει ότι η Ανωμαλία του Νοτίου Ατλαντικού είναι ένα επαναλαμβανόμενο χαρακτηριστικό και πιθανότατα δεν αποτελεί ένδειξη επικείμενης αντιστροφής.

«Ενισχύει επίσης προηγούμενες μελέτες που υπαινίσσονται τη σύνδεση μεταξύ της Ανωμαλίας του Νοτίου Ατλαντικού και των ανώμαλων σεισμικών χαρακτηριστικών στο κάτω μέρος του μανδύα και του εξωτερικού πυρήνα», πρόσθεσε ο Engbers. «Αυτό μας φέρνει πιο κοντά στη σύνδεση της συμπεριφοράς του γεωμαγνητικού πεδίου απευθείας με τα χαρακτηριστικά του εσωτερικού της Γης».

Scientists trace back strange behavior in South Atlantic magnetic field 11 million years, by Amy Woodyatt, CNNi

ΔΗΜΟΦΙΛΗ