ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Μειωμένη ζήτηση στις αερομεταφορές λόγω πανδημίας

Κορωνοϊός - ΗΠΑ: Μειωμένη ζήτηση στις αερομεταφορές λόγω πανδημίας
AP Photo / Tony Gutierrez

Η United Airlines Holdings Inc προειδοποίησε την Τρίτη ότι η ζήτηση για αεροπορικές μετακινήσεις θα παραμείνει περιορισμένη μέχρι να βρεθεί μία ευρέως αποδεκτή θεραπεία ή εμβόλιο για την COVID-19 που προκάλεσε μεγάλες οικονομικές απώλειες για την αναφερόμενη αεροπορική εταιρία κατά το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρίες προσπαθούν να αναπροσαρμόσουν τις δραστηριότητες τους το ταχύτερο δυνατό με δεδομένο το σκληρό πλήγμα που έχει δεχθεί η ζήτηση, καθώς τα περιστατικά μολύνσεων από τον κορωνοϊό αυξάνονται, ενώ μερικές από τις αμερικανικές πολιτείες να μεταθέτουν τα σχέδια τους για την επανεκκίνηση των οικονομιών τους και υιοθετούν την εφαρμογή μέτρων υγειονομικής ασφάλειας.

Η αναβολή αυτή αποτελεί προάγγελο αρνητικών εξελίξεων για τις θέσεις εργασίας στις αεροπορικές εταιρίες το φθινόπωρο, όταν εκπνέει το πακέτο βοήθειας για την επανεκκίνηση της αμερικανικής οικονομίας.

Προκειμένου να αποφύγουν τη χορήγηση αδειών άνευ αποδοχών, οι αεροπορικές εταιρίες έχουν δρομολογήσει μία σειρά από πακέτα για να ενθαρρύνουν τους εργαζομένους να αποχωρήσουν εθελοντικά.

Πάνω από 60.000 κρούσματα στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν, για όγδοη συνεχόμενη ημέρα, πάνω από 60.000 -πλησίασαν τα 70.000- κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως την Τρίτη στις 20:30 (τοπική ώρα· 03:30 σήμερα Τετάρτη ώρα Ελλάδας).

Οι 68.524 νέες μολύνσεις μέσα σε μία ημέρα αύξησαν σε πάνω από 3,89 εκατομμύρια τον συνολικό απολογισμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού, που πρόσβαλε τον άνθρωπο για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο στην Κίνα.

Σύμφωνα με τη σχολή ιατρικής αυτή της Βαλτιμόρης, τις προηγούμενες 24 ώρες καταγράφηκαν 961 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, με το σύνολο των νεκρών να φθάνει έτσι τους 141.883.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, που κάνει δική του, ανεξάρτητη καταμέτρηση, μετέδωσε ότι οι θάνατοι ασθενών εξαιτίας του σοβαρού οξέος συνδρόμου του αναπνευστικού που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός ξεπέρασαν τους 1.000 χθες.

Οι ΗΠΑ, η χώρα που υφίσταται μακράν το πιο βαρύ χτύπημα από την πανδημία του κορωνοϊού στον πλανήτη σε απόλυτους αριθμούς, όδευαν να καταγράψουν μια κάποια βελτίωση της κατάστασης στα τέλη της άνοιξης, όμως εδώ και αρκετές εβδομάδες, η καμπύλη της εξάπλωσης βρίσκεται ξανά σε άνοδο, ειδικά στον Νότο και στη Δύση.

Η κατάσταση «δυστυχώς θα χειροτερέψει προτού καλυτερέψει», δήλωσε χθες ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αναφερόμενος στην πανδημία, στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου που ήταν αφιερωμένη στην υγειονομική κρίση από τον Απρίλιο.

Εξάλλου, ο μεγιστάνας για πρώτη φορά συνέστησε απερίφραστα στους Αμερικανούς να φορούν μάσκα, όταν «δεν είναι δυνατή η τήρηση της κοινωνικής απόστασης».

«Είτε σας αρέσουν οι μάσκες είτε όχι, έχουν αντίκτυπο», αναγνώρισε ο Τραμπ, ενώ παράλληλα «εκλιπάρησε» τους νέους να «αποφεύγουν τα γεμάτα μπαρ».

Πελόζι: Δεν φτάνει το πακέτο του 1 τρισ. δολαρίων κατά του Covid 19

Την ίδια στιγμή, η Δημοκρατική Νάνσι Πελόζι, πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσε χθες, ότι η οροφή του ενός τρισ. δολαρίων που δηλώνουν ότι εξετάζουν οι Ρεπουμπλικάνοι για το ύψος ενός νέου οικονομικού πακέτου βοήθειας, κατά των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού, δεν θα είναι αρκετό για να γίνουν όσα χρειάζονται για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά και για την υγεία των Αμερικανών.

«Θέλουμε να δούμε αυτό το νομοσχέδιο, όχι να έχουμε μόνο μία συζήτηση», δήλωσε η Πελόζι στους δημοσιογράφους, μετά από μία συνάντηση που είχε με τον υπουργό των Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν, τον προσωπάρχη του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους, αλλά και τον ηγέτη των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

«Είμαστε χαρούμενοι που ήρθαν να μας δουν, είμαστε χαρούμενοι που περιέγραψαν συνοπτικά μερικές ευρείες έννοιες, αλλά δε βρίσκονται κοντά στην έναρξη διαπραγματεύσεων», δήλωσε ο Σούμερ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ