ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν για Ταμείο Ανάκαμψης: Η Κομισιόν θα επιτηρεί την πρόοδο με τα κράτη-μέλη

Φον ντερ Λάιεν για Ταμείο Ανάκαμψης: Η Κομισιόν θα επιτηρεί την πρόοδο με τα κράτη-μέλη
AP Photo / Stephanie Lecocq

Τη σημασία που έχει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας κάθε χώρας - μέλους της ΕΕ τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μετά την πενθήμερη Σύνοδο Κορυφής και την επίτευξη της συμφωνίας για το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Ερωτηθείσα σχετικά με τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να λαμβάνει κάθε χώρα το «πακέτο» που της αναλογεί, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισήμανε ότι «το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης είναι σημαντικό».

Παράλληλα, διευκρίνισε πως «σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζητάμε να μπει επάνω η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, η μάχη για την κλιματική αλλαγή, η ψηφιοποίηση που σημαίνει εκσυγχρονισμός και η ανθεκτικότητα, τα μαθήματα που αντλήσαμε από την κρίση».

Εξάλλου, αναφερόμενη στην επιτήρηση των εθνικών προγραμμάτων, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεσήμανε ότι «όσον αφορά στην ίδια τη διαδικασία, φυσικά η Κομισιόν παρακολουθεί, θα συζητάμε την πρόοδο με τα κράτη-μέλη και στη συνέχεια κάθε φορά που θα επιτυγχάνεται ένας στόχος θα γίνεται η εκταμίευση της απαραίτητης δόσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη εγκρίθηκε η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με στόχο την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Καρπός σκληρών και εντατικών διαπραγματεύσεων, το τελικό κείμενο της συμφωνίας προβλέπει ότι το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή επιχορηγήσεων και ενισχύσεων θα ανέλθει σε 390 δισ. ευρώ, θα είναι δηλαδή μειωμένο σε σχέση με ό,τι προβλεπόταν αρχικά, σε μια χειρονομία κατευνασμού των λεγόμενων «φειδωλών» κυβερνήσεων (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία, συν τη Φινλανδία).

Βερολίνο και Παρίσι είχαν εισηγηθεί το ποσό αυτό να ανέλθει σε 500 δισεκατομμύρια ευρώ, με την επίκληση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία, που δέχθηκαν τα σκληρότερα πλήγματα στην Γηραιά Ήπειρο από την πανδημία του κορωνοϊού.

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, κάτι άνευ προηγουμένου, βάσει της γαλλογερμανικής πρότασης που συνάντησε σφοδρή αντίδραση από τις «φειδωλές» χώρες. Η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27.

Θα είναι διαθέσιμα επίσης 360 δισ. ευρώ για δανεισμό σε χώρες που θα τα ζητήσουν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ