ΚΟΣΜΟΣ

Πλατφόρμα «έγκαιρης προειδοποίησης» για έλεγχο της μετανάστευσης εισηγείται ο Ζεεχόφερ

Πλατφόρμα «έγκαιρης προειδοποίησης» για έλεγχο της μετανάστευσης εισηγείται ο Ζεεχόφερ
AP Photo/Ronald Zak

Σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης στην Ευρώπη εισηγείται ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας και προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ, Χορστ Ζεεχόφερ.

«Η μετανάστευση μέσω της βαλκανικής οδού αυξάνεται και η ανεξέλεγκτη ροή μεταναστών πρέπει να τερματιστεί. Σε αυτή την προσπάθεια θα πρέπει να υποστηριχθούν σε όλους τους τομείς τα κράτη που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής και να αποκατασταθεί σύστημα στενής συνεργασίας», δήλωσε ο κ. Ζεεχόφερ στην εφημερίδα BILD μετά το τέλος του συνεδρίου για την μετανάστευση που πραγματοποιήθηκε χθες και σήμερα στην Βιέννη, στο πλαίσιο της γερμανικής προεδρίας. Το συνέδριο, με την συμμετοχή 20 χωρών, επικεντρώθηκε στην μετανάστευση από την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με την πρόταση του Γερμανού υπουργού, θα πρέπει να δημιουργηθεί άμεσα ειδική πλατφόρμα, η οποία θα συντονίζει τις πολιτικές γύρω από την μετανάστευση σε συνεργασία με τις εμπλεκόμενες χώρες, στα εξής:

  • την αντιμετώπιση των διακινητών,
  • την επιτάχυνση των επιστροφών,
  • την αποτελεσματική διαδικασία ασύλου.

Σύμφωνα με τον κ. Ζεεχόφερ, οι αριθμοί μεταναστών που φθάνουν σήμερα στην Γερμανία έχουν επιστρέψει στα προ πανδημίας επίπεδα και στόχος της πλατφόρμας θα είναι «η τακτική και στενή ανταλλαγή εμπειριών» σε ζητήματα μετανάστευσης. Για αυτό και θεωρείται ότι θα έχει τον ρόλο ενός συστήματος «έγκαιρης προειδοποίησης», διευκρίνισε ο ίδιος.

Ο Γερμανός υπουργός παραδέχθηκε μεταξύ άλλων ότι «η ΕΕ χρειάζεται νέο πλαίσιο για την μετανάστευση, μια μελλοντική ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου», καθώς, όπως τόνισε, το πρόβλημα θα εξακολουθήσει να απασχολεί την ΕΕ «για πάρα πολλά ακόμη χρόνια» και κανένα κράτος δεν μπορεί να το λύσει μόνο του».

Από τον Σεπτέμβριο η Γερμανία θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για μια «πολιτική συμφωνία σε ό,τι αφορά τους στόχους», τόνισε ο κ. Ζεεχόφερ και επισήμανε ότι το έργο θα συνεχίσει η Πορτογαλία, η οποία θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ τον Ιανουάριο του 2021.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, συμμετείχε στη Διεθνή Υπουργική Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στις 22-23 Ιουλίου στη Βιέννη με πρωτοβουλία του Αυστριακού υπουργού Εσωτερικών, Καρλ Νεχάμερ.

Κατά τη διάρκεια της διήμερης Διάσκεψης συζητήθηκαν εκτενώς οι τρόποι αποτελεσματικότερης διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης στην Ανατολική Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των αρμόδιων υπηρεσιών της και υιοθετήθηκε κοινό ανακοινωθέν για τον συντονισμό των χωρών της περιοχής στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.

«Θα προστατεύσουμε τα σύνορα μας. Παράνομες διελεύσεις μεταναστών δεν είναι ανεκτές», ήταν το βασικό μήνυμα του κοινού ανακοινωθέντος.

Στόχος της νέας Πλατφόρμας είναι να καταστήσει πιο αποτελεσματικά τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Δυτικών Βαλκανίων, και για τον ίδιο αποτελεί έκπληξη ότι η σχετική συμφωνία επιτεύχθηκε τόσο γρήγορα, τόνισε ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών σε κοινή συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι, με τον Γερμανό ομόλογό του Χορστ Ζέεχοφερ και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιο για θέματα Μετανάστευσης Επίτροπο Μαργαρίτη Σχοινά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ