ΚΟΣΜΟΣ

Επεισόδιο στον αέρα: Μαχητικά των ΗΠΑ «παρενόχλησαν» ιρανικό αεροσκάφος

Επεισόδιο στον αέρα: Μαχητικά των ΗΠΑ «παρενόχλησαν» ιρανικό αεροσκάφος
AP Photo/Vahid Salemi

Επεισόδιο στον εναέριο χώρο της Συρίας σημειώθηκε όταν ένα ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος που πετούσε από Τεχεράνη προς Βηρυτό «παρενοχλήθηκε» από αμερικανικά μαχητικά, όπως μετέδωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Όπως μετέδωσε λίγο αργότερα σήμερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων FARS, το ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος επέστρεψε και προσγειώθηκε στην Τεχεράνη.

Τα μαχητικά αναχαίτισαν το επιβατικό αεροσκάφος της εταιρείας Mahan, αναγκάζοντας τον κυβερνήτη του να κατέβει σε χαμηλότερο ύψος απότομα, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφριά αρκετοί επιβάτες, μετέδωσε νωρίτερα το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRIB.

Ο κυβερνήτης αποφάσισε να προσγειώσει το αεροσκάφος εσπευσμένα στη Βηρυτό, αφού τα αμερικανικά μαχητικά τον εμπόδισαν να συνεχίσει κανονικά την πορεία του, και οι 150 επιβάτες αποβιβάστηκαν.

Πηγή προσκείμενη στο αεροδρόμιο είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα ότι ορισμένοι επιβάτες υπέστησαν ελαφρείς τραυματισμούς.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε ότι το αεροσκάφος εκτελούσε δρομολόγιο από το Ιράν στον Λίβανο και αναχαιτίστηκε από αμερικανικά μαχητικά στον εναέριο χώρο κοντά στη βάση ατ Τανφ, στη νοτιοανατολική Συρία, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στη συριακή υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας.

«Η Τεχεράνη θα λάβει τα ανάλογα μέτρα»

Σχολιάζοντας το γεγονός, ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί προειδοποίησε ότι η Τεχεράνη θα λάβει τα ανάλογα μέτρα αφού εξετάσει τις λεπτομέρειες σχετικά με την παρεμπόδιση ενός επιβατικού αεροσκάφους με προορισμό τον Λίβανο.

«Εξετάζονται οι λεπτομέρειες αυτού του περιστατικού. Μετά τη συλλογή των δεδομένων, θα ληφθούν πολιτικά και νομικά μέτρα», τόνισε ο Μουσαβί σε ανακοίνωσή του αργά χθες.

Με μήνυμα που εστάλη στον Ελβετό πρεσβευτή στην Τεχεράνη, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην Ισλαμική Δημοκρατία, η Τεχεράνη ανέφερε ότι αν συμβεί οποιοδήποτε περιστατικό με το αεροπλάνο κατά την επιστροφή του, το Ιράν θα θεωρήσει υπόλογες τις ΗΠΑ, συμπλήρωσε.

Τι λένε οι Αμερικανοί

Αμερικανικό μαχητικό F-15 πλησίασε πράγματι σε απόσταση οπτικής αναγνώρισης ιρανικό επιβατικό αεροσκάφος χθες Πέμπτη, αλλά τηρώντας απόσταση ασφαλείας, δήλωσαν δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Ο ένας από τους αξιωματούχους, που μίλησαν στο πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, επιβεβαίωσε ότι το συμβάν εκτυλίχθηκε στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Το συμβάν εγγράφεται στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και το Ιράν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ