ΚΟΣΜΟΣ

Πλήθος κόσμου έξω από την Αγία Σοφία για τη φιέστα Ερντογάν

Πλήθος κόσμου έξω από την Αγία Σοφία για τη φιέστα Ερντογάν
AP Photo/Yasin Akgul

Πλήθος πιστών μουσουλμάνων συγκεντρώθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες έξω από την Αγία Σοφία, ενόψει της πρώτης επαναλειτουργίας της σήμερα, Παρασκευή, ως τεμένους και της φιέστας που ετοιμάζει για το γεγονός ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Πολλοί από το συγκεντρωμένο πλήθος φορούν μπλούζες που απεικονίζουν τον Ερντογάν και τον Μωάμεθ τον Πορθητή, ενώ άλλοι κρατούν σημαίες ή κασκόλ της Τουρκίας.

Κάποιοι από τους παρευρισκόμενους πέρασαν τη νύχτα γύρω από το μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς διαβάζοντας προσευχές και περιμένοντας την αυγή για να δουν με τα μάτια τους το σόου που έχει στήσει ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Yeni Safak Τούρκοι αξιωματούχοι υποδέχονται τους προσερχόμενους, ενώ οι αστυνομικοί προσφέρουν μάσκα και χαλί αφού ψεκάσουν με απολυμαντικό τα χέρια τους. Τσάι και κουλούρια σερβίρονται σε ανοικτό μπουφέ.

Δείτε live εικόνα από την Αγία Σοφία.

Στο εσωτερικό του μνημείου, τα πετρόλ χαλιά έχουν ήδη τοποθετηθεί στο δάπεδο του ναού για τη μουσουλμανική προσευχή. Από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αρχίσει να καλύπτονται οι τοιχογραφίες, ενώ ξηλώθηκε και η ταμπέλα που αναγραφόταν ο χαρακτήρας του μουσείου. Οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται με κουρτίνες από πανί κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ στο εσωτερικό του μνημείου - τεμένους περίποτ 1.000 - με 1.500 άτομα θα παραστούν μέσα στο κτήριο ενώ εκτιμάται ότι την προσευχή θα παρακολουθήσουν έξω από το κτήριο δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι.

«Είμαστε έτοιμοι»

«Η Αγία Σοφία είναι έτοιμη για την πρώτη μουσουλμανική προσευχή σήμερα, μετά από 86 χρόνια», δήλωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια, ενώ ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το «τέμενος Αγία Σοφία».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως «όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό».

Με μάσκες και χαλιά

Αναφερόμενος στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορωνοϊού, τόνισε ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός: τρεις για άνδρες, και δύο για γυναίκες, αφού σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο άνδρες και γυναίκες πρέπει να προσεύχονται χωριστά.

Οι χώροι για τους πιστούς θα ξεκινήσουν να ανοίγουν σήμερα στις 10:00 τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας.

«Η είσοδος στους χώρους προσευχής θα γίνεται μετά από έρευνες ασφαλείας σε 11 διαφορετικά σημεία ελέγχου».

Ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό θα παραμείνουν κλειστοί πριν και κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Ο Γιερλικάγια διευκρίνισε ότι οι προσκυνητές που έρχονται στην Αγία Σοφία θα πρέπει να φέρουν τις δικές τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς.

Υπενθυμίζεται ότι στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

Hagia-Sophia.jpg
Ο πρακτικός οδηγός από το πρακτορείο Anadolu.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ