ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν τη Ρωσία ότι δοκίμασε αντιδορυφορικά όπλα στο διάστημα

ΗΠΑ και Βρετανία κατηγορούν τη Ρωσία ότι δοκίμασε αντιδορυφορικά όπλα στο διάστημα
space.com

Εκτός... πλανήτη, φαίνεται ότι έχει μεταφέρει η Ρωσία τη μάχη κατά των εχθρικών δορυφόρων, αν έχουν βάσει οι κατηγορίες των ΗΠΑ και της Βρετανίας, έχει πραγματοποιήσει σχετικές δοκιμές στο Διάστημα.

Σύμφωνα με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Μόσχα δοκίμασε πρόσφατα ένα είδος δορυφόρου «που φαίνεται να είναι ένα αντιδορυφορικό όπλο σε τροχιά».

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας είχε αναφέρει ότι δοκιμάζει μια νέα τεχνολογία για τον έλεγχο και επιθεώρηση σε ρωσικούς δορυφορικό εξοπλισμό.

Οι ΗΠΑ έχουν και στο παρελθόν εγείρει ανησυχίες για τη νέα ρωσική δορυφορική δραστηριότητα, αναφέρει το BBC, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που ανάλογες κατηγορίες απευθύνει και η Βρετανία για δορυφορικές δοκιμές στο διάστημα και έρχονται μόλις λίγες ημέρες μετά από μια έρευνα σύμφωνα με την οποία η βρετανική κυβέρνηση «υποτίμησε άσχημα» τη ρωσική απειλή.

Απειλή και προβλήματα

Δοκιμές τέτοιου τύπου μπορεί να προκαλέσουν ευρύτερα προβλήματα. Το «σύννεφο» από συντρίμμια απειλεί άλλους δορυφόρους, στρατιωτικούς και μη, ή τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Κίνα και δεκάδες άλλες χώρες έχουν υπογράψει διεθνή συνθήκη η οποία επιβάλει την ειρηνική εξερεύνηση. Η συνθήκη δεν επιτρέπει την τοποθέτηση οπλικών συστημάτων σε τροχιά, αλλά η ρωσική δοκιμή, που έγινε στις 15 Ιουλίου, δεν καλύπτεται από κάποια συνθήκη.

Τώρα η Ουάσινγκτον μιλά για υποκρισία της Μόσχας και την κατηγορεί ότι επιθυμεί να περιορίσει τις αμερικανικές δραστηριότητες χωρίς να διακόπτει τις ρωσικές. Στις αρχές του έτους οι ΗΠΑ είχαν αποκαλύψει ότι δύο ρωσικοί δορυφόροι είχαν πλησιάσει επικίνδυνα σε έναν αμερικανικό. Επιπλέον, τον Απρίλιο η Ρωσία εκτόξευσε από τη Γη πύραυλο κατά δορυφόρου.

Πλην της Ρωσίας, μόνο οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία έχουν τη δυνατότητα πλήγματος κατά δορυφόρων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ