ΚΟΣΜΟΣ

Εντατικοποιεί τους συνοριακούς ελέγχους το Βέλγιο

Εντατικοποιεί τους συνοριακούς ελέγχους το Βέλγιο
H βελγική αστυνομία πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους REUTERS/Francois Lenoir

Το Βέλγιο ανακοίνωσε την απόφαση να κλείσει προσωρινά τα σύνορά του με την Γαλλία εν μέσω ανησυχίας για αύξηση της εισροής μεταναστών.

Πάνω από 290 αστυνομικοί θα ενισχύσουν τα σύνορα με την Γαλλία, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Jan Jambon.

Η κίνηση αυτή έρχεται ενώ γαλλικό δικαστήριο συσκέπτεται επί της νομιμότητας του προγραμματισμού της γαλλικής κυβέρνησης να εκδιώξει χιλιάδες μετανάστες το στρατόπεδο «Ζούγκλα» στο Καλαί.

«Είναι ήδη στο δρόμο τους προς εδώ», είπε ο κ. Jambon.

Ο ίδιος είπε ότι οι έλεγχοι, που αναστέλλουν προσωρινά την συνθήκη Σένγκεν θα διατηρηθούν «όσο χρειαστεί».
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι τα σύνορα δεν θα κλείσουν για όλους αφού θα γίνονται «στοχευμένοι έλεγχοι» ενώ εκείνοι που δεν πληρούν τα κριτήρια να θεωρηθούν πρόσφυγες πολέμου, θα απελαύνονται.

«Θα φυλάσσουμε τα σύνορα σε στρατηγικά σημεία, επιλεγμένα και γνωστά στην αστυνομία ως πιθανές διαδρομές παράνομων διακινητών.»

Οι συνοριακοί έλεγχοι έχουν εντατικοποιηθεί ενώ φράχτες έχουν υψωθεί στα ευρωπαϊκά σύνορα, ως αντίδραση στην είσοδο άνω του 1 εκατ. μεταναστών και προσφύγων στην Ευρώπη την περασμένη χρονιά. Η πλειοψηφία προέρχεται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Γάλλοι και Βρετανοί αξιωματούχοι επιδιώκουν να μειώσουν τον αριθμό των μεταναστών που βρίσκονται στο Καλαί και να αποτρέψουν άλλους από το να οδεύσουν εκεί με την ελπίδα ότι θα φτάσουν στη Μεγάλη Βρετανία.

Οι μετανάστες της «Ζούγκλας» του Καλαί ενημερώθηκαν στην προηγούμενη εβδομάδα ότι θα πρέπει να φύγουν από το νότιο τομέα του στρατοπέδου.

Μόλις ενημερώθηκε για την κίνηση αυτή των γαλλικών αρχών, η βελγική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να δεχτεί στο έδαφός της μετανάστες από το Καλαί.

Οι συνθήκες στον καταυλισμό είναι άθλιες και η ύπαρξή του έχει καταστεί αμφιλεγόμενο ζήτημα τόσο στη Γαλλία όσο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

H Ζούγκλα σε αριθμούς

  • Δεν είναι βέβαιο πόσοι διαμένουν στον καταυλισμό – Οι γάλλοι αξιωματούχοι λένε ότι φιλοξενεί 3.700 ενώ μια ΜΚΟ ανεβάζει τον αριθμό στους 5.497.
  • Οι άνθρωποι που διαμένουν στο νότιο κομμάτι και βρίσκονται αντιμέτωποι με άμεση εκκένωση υπολογίζονται σε 800, 1.000 ή και 3.455.
  • Υπάρχουν περίπου 205 γυναίκες και 641 παιδιά, τα 423 ασυνόδευτα, σύμφωνα με την ΜΚΟ Help Refugees
  • Η τοπική κυβέρνηση στοχεύει μακροπρόθεσμα να τους μειώσει στους 2.000.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ