ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Το Σικάγο απομάκρυνε δύο αγάλματα του Κολόμβου

ΗΠΑ: Το Σικάγο απομάκρυνε δύο αγάλματα του Κολόμβου
AP Photo/Andrew Harnik

Ο δήμος του Σικάγο απομάκρυνε προσωρινά δύο αγάλματα του Χριστόφορου Κολόμβου και ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την «καταλληλόλητα» όλων των μνημείων της πόλης, μία εβδομάδα αφότου διαδηλωτές επιχείρησαν να γκρεμίσουν το ένα από αυτά και συγκρούστηκαν βίαια με την αστυνομία.

Εργάτες του δήμου, με τη βοήθεια ενός γερανού, απομάκρυναν μέσα στη νύχτα το άγαλμα που βρισκόταν στο πάρκο Γκραντ. «Είναι ωραίο να το βλέπουμε να πέφτει. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι μας έλεγαν ψέματα για να μας καταπιέζουν», είπε μια κάτοικος, η Μπρέντα Αρμέντα, που πήγε να δει την «αποκαθήλωση» του εξερευνητή.

Η Δημοκρατική δήμαρχος Λόρι Λάιτφουτ εξήγησε σε ανακοίνωσή της ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για να προστατευτεί «η δημόσια ασφάλεια» και «να διατηρηθεί ένας ασφαλής χώρος για έναν δημοκρατικό, δημόσιο διάλογο γύρω από τα σύμβολα της πόλης μας».

Οι διαδηλωτές που συμμετέχουν στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις τους τελευταίους δύο μήνες έχουν βάλει στο στόχαστρο τα μνημεία του Κολόμβου σε όλες τις ΗΠΑ, θεωρώντας ότι ο εξωραϊσμός του «ανθρώπου που ανακάλυψε την Αμερική» μέσω της εκπαίδευσης υποβαθμίζει ή αγνοεί τη βαρβαρότητα που επέδειξε προς τους ιθαγενείς.

Εκτός από το άγαλμα στο πάρκο Γκραντ, απομακρύνθηκε και άλλο ένα από τη συνοικία Λιτλ Ίταλι. Απέμειναν στο σημείο μόνο τα βάθρα. Οι αρχές δεν διευκρίνισαν πού μετέφεραν τα μνημεία αυτά.

Αγάλματα του Κολόμβου έχουν ήδη απομακρυνθεί από τη Βαλτιμόρη, τη Βοστόνη και το Σαν Φρανσίσκο, ωστόσο ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, που θεωρεί ότι αυτές είναι ενέργειες «αναρχικών» και «ταραχοποιών», υπερασπίστηκε τον εξερευνητή.

«Θα αγωνιστούμε μαζί για το αμερικάνικο όνειρο και θα υπερασπιστούμε, θα προστατεύσουμε και θα διατηρήσουμε τον αμερικάνικο τρόπο ζωής που ξεκίνησε το 1492 όταν ο Χριστόφορος Κολόμβος ανακάλυψε την Αμερική», είπε στην ομιλία του για την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου.

Η απόφαση της Λάιτφουτ ενδέχεται να επιτείνει την ένταση με τον Λευκό Οίκο που διέταξε, παρά την αντίθετη γνώμη της δημάρχου, να σταλούν ομοσπονδιακές δυνάμεις στο Σικάγο για να αντιμετωπιστεί η εγκληματικότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ