ΚΟΣΜΟΣ

Η Μαδρίτη θέλει το Λονδίνο να εξαιρέσει Βαλεαρίδες και Κανάριους Νήσους από την καραντίνα

Η Μαδρίτη θέλει το Λονδίνο να εξαιρέσει Βαλεαρίδες και Κανάριους Νήσους από την καραντίνα
AP Photo/Joan Mateu

Η ισπανική κυβέρνηση εστιάζει τις προσπάθειές της στο να πείσει τη Βρετανία να εξαιρέσει τις Βαλεαρίδες και τις Κανάριες Νήσους από το μέτρο της 14ήμερης καραντίνας που θα επιβάλλεται σε όσους παραθεριστές επιστρέφουν από την Ισπανία, ανακοίνωσε η ΥΠΕΞ Αράντσα Γκονθάλεθ Λάρα.

«Η Ισπανία είναι ασφαλής, είναι ασφαλής για τους Ισπανούς, είναι ασφαλής για τους τουρίστες», δήλωσε η Λάρα στους δημοσιογράφους. Η ίδια πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα σχετικά με τις άλλες χώρες εάν αυτό κριθεί αναγκαίο, βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, αλλά πρόσθεσε πως δεν πρόκειται να υπάρξουν μέτρα αντεκδίκησης.

Η ισπανική κυβέρνηση διαβεβαίωσε σήμερα ότι παρά την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η κατάσταση βρίσκονται «υπό έλεγχο», δίνοντας μία απάντηση σε εκείνες τις χώρες που ανακοίνωσαν περιορισμούς στις μετακινήσεις από την Ισπανία.

Από σήμερα, οι επιβάτες που φτάνουν από την Ισπανία στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποβάλλονται σε απομόνωση δύο εβδομάδων, ενώ η Νορβηγία επέβαλε και πάλι περιορισμούς στα ταξίδια στην Ισπανία. Παράλληλα, ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ από την πλευρά του "συνέστησε έντονα" χθες στους Γάλλους να "αποφύγουν" τις διακοπές στην Καταλονία, μια περιοχή στη βορειοανατολική Ισπανία όπου η επιδημία αυξάνεται ιδιαίτερα.

Η απόφαση της TUI

Παράλληλα, η TUI, η μεγαλύτερη εταιρεία διακοπών στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα πως αποφάσισε να ακυρώσει όλες τα προγραμματισμένα πακέτα διακοπών της στην ηπειρωτική Ισπανία έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου, μετά τα μέτρα που έλαβε η Βρετανία.

“Η TUI UK έχει λάβει την απόφαση να ακυρώσει όλες τις διακοπές στην ηπειρωτική Ισπανία έως και την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020", αναφέρεται στο δελτίο Τύπου. «Γνωρίζουμε πόσο προσδοκούν οι πελάτες μας τις διακοπές τους στο εξωτερικό και πως ορισμένοι θα είναι σε θέση να προσαρμοσθούν τους νέους περιορισμούς καραντίνας. Επομένως, όσοι επιθυμούν να ταξιδέψουν στις Βαλεαρίδες Νήσους και τα Κανάρια Νήσους θα μπορούν να ταξιδέψουν όπως είχε προγραμματιστεί από τη Δευτέρα 27 Ιουλίου», προσθέτει η εταιρεία.

Αυξάνεται η επιδημία

Η επιδημία αυξάνεται στην Ισπανία με σχεδόν χίλια κρούσματα καθημερινά να έχουν καταγραφεί την Πέμπτη και την Παρασκευή, σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες αναφορές. Ο αριθμός των κρουσμάτων τριπλασιάστηκε μέσα σε δύο εβδομάδες, ενώ περισσότερες από 280 εστίες παρακολουθούνται στενά από τις υγειονομικές αρχές.

Το ισπανικό Υπουργείο Υγείας ανησυχεί ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Αραγονία και την Καταλονία.

Σε αυτήν την περιοχή, οι περιφερειακές αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της καταλανικής μητρόπολης της Βαρκελώνης να μείνουν στο σπίτι τους. Χθες, αποφάσισαν επίσης να κλείσουν ντίσκο και νυχτερινά μπαρ, που θεωρούνται οι κατεξοχήν εστίες της μετάδοσης.

Η Ισπανία, μια από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, αριθμεί επισήμως περισσότερους από 28.400 θανάτους και 272.400 κρούσματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ