ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο

Ερντογάν: Η Ρωσία συνεχίζει να παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο
REUTERS/ OSMAN ORSAL

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε εκ νέου σήμερα τη Ρωσία, ότι συνεχίζει να παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, τρεις μήνες αφότου η Τουρκία κατέρριψε ένα ρωσικό αεροσκάφος κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Επιπλέον, ο Ερντογάν εξέφρασε την ανησυχία του, ότι το σχέδιο ΗΠΑ-Ρωσίας για εκεχειρία στη Συρία, θα δώσει πλεονέκτημα στις δυνάμεις του Άσαντ και τους υποστηρικτές του, ενώ είναι αναποφάσιστοι σχετικά με τους όρους για τη συριακή αντιπολίτευση.

Όπως δημοσιεύει το Reuters, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία είναι θετική στην κατάπαυση του πυρός επί της αρχής, αλλά κατηγόρησε τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη, τη Ρωσία και το Ιράν, ότι δρουν ανέντιμα στη Συρία, επιτρέποντας άμεσα ή έμμεσα στις δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ-Ασάντ να σκοτώνει πολίτες.

Σε ομιλία του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο Ερντογάν περιέγραψε ως ‘μεγάλο ψέμα’ ότι υποστηρίχτηκε η κουρδική πολιτοφυλακή στη Συρία, επειδή πολεμούσε το Ισλαμικό Κράτος και ζήτησε εκείνοι να εξαιρεθούν από την διαδικασία της κατάπαυσης του πυρός.

Υπενθυμίζεται ότι Ουάσιγκτον και Μόσχα ανακοίνωσαν την Δευτέρα ότι θα τεθεί σε ισχύ εκεχειρία στη Συρία την 27η Φεβρουαρίου τα μεσάνυχτα τοπική ώρα. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των ΗΠΑ και της Ρωσίας η παύση των εχθροπραξιών στη Συρία δεν αφορά την μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νούσρα.

Μετά την ανακοίνωση, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν χαρακτήρισε τη συμφωνία Ρωσίας-ΗΠΑ για εκεχειρία στη Συρία, ένα ουσιαστικό βήμα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας.

Τα εμπλεκόμενα μέρη στις εχθροπραξίες οφείλουν να γνωστοποιήσουν εάν συμφωνούν με την κήρυξη της εκεχειρίας έως τις 12.00 ώρα Συρίας την 26η Φεβρουαρίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ