ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα - Οι περισσότερες μολύνσεις από τα μέσα Απριλίου

Κορωνοϊός: Έξαρση κρουσμάτων στην Κίνα - Οι περισσότερες μολύνσεις από τα μέσα Απριλίου
AP Photo/Mark Schiefelbein

Τον εντοπισμό 61 νέων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 στην ηπειρωτική Κίνα τις προηγούμενες 24 ώρες ανακοίνωσε το κινεζικό υπουργείο Υγείας, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξησή τους μέσα σε μία μέρα από τα μέσα Απριλίου.

Εδώ και αρκετούς μήνες η ασιατική χώρα, όπου έκανε την εμφάνισή του ο νέος κορωνοϊός στα τέλη του 2019, έχει θέσει γενικά υπό έλεγχο την πανδημία χάρη στη γενικευμένη χρήση μασκών, την επιβολή μέτρων περιορισμού και την πολιτική ιχνηλάτησης των επαφών όσων προσβάλλονται. Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος εξαιτίας της COVID-19 από τα μέσα του Μαΐου.

Όμως συνολικά 41 κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στην περιφέρεια Σιντζιάνγκ (βορειοδυτικά), καθώς στην πρωτεύουσά της Ουρούμτσι καταγράφεται έξαρση της εξάπλωσης από τα μέσα του Ιουλίου, ανέφερε το υπουργείο.

Στη Λιαονίνγκ (βορειοανατολικά) καταγράφηκαν 14 κρούσματα. Μια εστία έχει εντοπιστεί στην πόλη Νταλιάν, που φιλοξενεί από το Σαββατοκύριακο περίπου τους μισούς αγώνες του κινεζικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, οι οποίοι διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Η γειτονική επαρχία Τζιλίν (βορειοανατολικά), η οποία γειτονεύει με τη Βόρεια Κορέα, έκανε λόγο για δύο κρούσματα εντόπιας μετάδοσης. Η Πιονγκγιάνγκ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι εντοπίστηκε το πρώτο ύποπτο κρούσμα μετάδοσης. Πρόκειται για φυγά που επέστρεψε από τη Νότια Κορέα.

Ο αριθμός των κρουσμάτων σε όλη την ηπειρωτική Κίνα που ανακοινώθηκε σήμερα είναι ο υψηλότερος από τη 14η Απριλίου. Το Πεκίνο είχε κάνει τότε λόγο για 89 κρούσματα — στην πλειονότητά τους «εισαγόμενα», κατά τον όρο που χρησιμοποιεί όταν διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί ταξιδιώτες αφού φθάσουν από το εξωτερικό στην κινεζική επικράτεια.

Η κατάσταση πάντως προς το παρόν πολύ απέχει από το να μπορεί να προκαλέσει ανησυχία στην υπόλοιπη χώρα. Η κατάσταση σε άλλες εστίες που εμφανίστηκαν τους τελευταίους μήνες τέθηκε γρήγορα από έλεγχο από τις αρχές με τη λήψη δραστικών μέτρων.

Οι υγειονομικές αρχές αναλαμβάνουν παρόμοιες πρωτοβουλίες στις νέες εστίες. Έχουν ήδη κάνει τεστ σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στη Νταλιάν.

Στην Ουρούμτσι βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες η μαζική υποβολή κατοίκων σε τεστ, ανέφερε η αγγλόφωνη εφημερίδα Global Times.

Μαζικά τεστ

Πάνω από 2,3 εκατομμύρια από τα 3,5 εκατ. κατοίκους της πόλης έχουν υποβληθεί σε τεστ, γνωστοποίησαν οι αρχές την Παρασκευή. Συνολικά, έχουν εντοπιστεί 178 άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από τον SARS-CoV-2 αφότου εντοπίστηκε η εστία.

Πολλές συνοικίες στη Νταλιάν και στην Ουρούμτσι έχουν τεθεί σε καραντίνα. Οι δημοτικές αρχές και στις δύο πόλεις ανακοίνωσαν πως παίρνουν «θέσεις μάχης» εναντίον του κορωνοϊού.

Η κατάσταση παραμένει εξάλλου υπό έλεγχο σε εθνικό επίπεδο, με μόλις 331 ασθενείς να νοσηλεύονται στα νοσοκομεία στο σύνολο της χώρας, όπως ενημέρωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα όπου άρχισε τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 83.891 ανθρώπων που έχουν μολυνθεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ