ΚΟΣΜΟΣ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ιστορική η συμφωνία της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Ιστορική η συμφωνία της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης
Stephanie Lecocq, Pool Photo via AP

Την ικανοποίησή της για τη δημοσιονομική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κρίση του νέου κορωνοϊού εκφράζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θεωρώντας σημαντική καμπή για την ευρωπαϊκή ήπειρο την τελευταία Σύνοδο Κορυφής των «27».

«Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε δικαιολογημένα την απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για το πακέτο ανάκαμψης ιστορική», γράφει σε άρθρο της το οποίο θα δημοσιευτεί ολόκληρο στο αυριανό φύλλο της «Handelsblatt».

«Στο παρελθόν, μόνο οι ισχυρότερες χώρες τα κατάφερναν να αντιμετωπίζουν καλά τις κρίσεις, ενώ οι πιο αδύναμες χώρες συνήθως έπρεπε να πληρώσουν υψηλό τίμημα», συνεχίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Αυτή τη φορά μάθαμε από τα λάθη του παρελθόντος, διότι όλοι ήξεραν ότι μπορούμε να ξανασταθούμε στα πόδια μας μόνον εάν βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα κονδύλια (του πακέτου ανάκαμψης) θα διατεθούν κυρίως ως επιχορηγήσεις στα κράτη μέλη», όπως τονίζει.

«Κάθε ευρώ το οποίο επενδύεται σε μια χώρα επενδύεται στην πραγματικότητα για το κοινό καλό όλων. Φανταστείτε τι θα συνέβαινε εάν οι αυτοκινητοβιομηχανίες μας σταματήσουν ξαφνικά να παίρνουν ανταλλακτικά από τους προμηθευτές τους στη βόρεια Ιταλία, την Ισπανία, την Τσεχική Δημοκρατία ή τη Σλοβενία», αναφέρει χαρακτηριστικά η φον ντερ Λάιεν.

Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία του Συμβουλίου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών επί του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου κοινοτικού προϋπολογισμού της προσεχούς επταετίας 2021-2027, απέχει σημαντικά από την αρχική πρόταση της Κομισιόν.

Κατά τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις που διήρκησαν από τις 17 Ιουλίου ως τα ξημερώματα της 21ης Ιουλίου θυσιάστηκαν σημαντικά προγράμματα και ελήφθησαν επώδυνες αποφάσεις.

Αν και η πρόβλεψη ότι η Κομισιόν θα μπορεί να δανειστεί στις αγορές και στη συνέχεια να προσφέρει επιχορηγήσεις συνεπάγεται στενότερη δημοσιονομική ολοκλήρωση, ωστόσο το πακέτο του Ταμείου Ανάκαμψης είναι προσωρινό και τελεί υπό αυστηρή διακυβέρνηση, ήτοι έαν κάποια κράτη μέλη κρίνουν ότι δεν πληρούνται συγκεκριμένα ορόσημα θα μπορούν να καθυστερούν τις εκταμιεύσεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ