ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ρουμανία: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων

Κορωνοϊός – Ρουμανία: Νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της έξαρσης των κρουσμάτων
(AP Photo/Vadim Ghirda)

Η κυβέρνηση της Ρουμανίας σκοπεύει να υιοθετήσει νέα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, ανάμεσά τους τη λειτουργία με μειωμένο ωράριο των μπαρ και των εστιατορίων καθώς και την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι.

Η κυβερνητική επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης ανακοίνωσε αργά χθες Τρίτη ότι θα ζητήσει από τις αρχές να εγκρίνουν την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους δημόσιους χώρους κάποιες ώρες της ημέρας και σε κάποια σημεία όπου ενδέχεται να υπάρξει συνωστισμός, αλλά και τον περιορισμό του ωραρίου των μπαρ, τα οποία προβλέπεται πλέον να κλείνουν στις 23:00.

Την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρουμανία καταγράφονταν καθημερινά περισσότερα από 1.000 νέα κρούσματα covid-19, με τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων στη χώρα να έχει φτάσει τις 47.053 από τα τέλη Φεβρουαρίου όταν η επιδημία έφτασε εκεί.

Η Ρουμανία παρέτεινε την κατάσταση συναγερμού στην οποία βρίσκεται ως τα μέσα Αυγούστου και οι τοπικές αρχές έχουν θέσει μικρές πόλεις και χωριά σε καραντίνα.

Η χρήση μάσκας είναι ήδη υποχρεωτική στις δημόσιες συγκοινωνίες και τους εσωτερικούς χώρους, όμως σύμφωνα με αξιωματούχους, οι πολίτες δεν φαίνεται να συμμορφώνονται με το μέτρο. Η επιτροπή αντιμετώπισης της κρίσης αναμένεται επίσης να ζητήσει την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης στα τουριστικά θέρετρα στη Μαύρη Θάλασσα.

Ο υπουργός Υγείας της χώρας Νέλου Τατάρου εκτίμησε χθες ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων αναμένεται να αρχίσει να παρουσιάζει μείωση μέσα σε δύο ή τρεις εβδομάδες, εφόσον γίνουν σεβαστά τα νέα μέτρα.

Νομοθετικό κενό που επέτρεπε σε χιλιάδες ανθρώπους που είχαν μολυνθεί από την covid-19 να φεύγουν από τα νοσοκομεία ή να αρνούνται να λάβουν θεραπεία, κάτι που συνέβαινε σχεδόν όλο τον Ιούλιο, ευθύνεται εν μέρει για τη μεγάλη άνοδο των νέων κρουσμάτων. Νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο αντιμετώπισε το κενό αυτό.

Ακόμη ένας λόγος για την άνοδο των κρουσμάτων είναι η ελλιπής τήρηση των μέτρων κοινωνικής απόστασης αλλά και η μη χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα εισαγγελείς άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση ενός άνδρα που ταξίδεψε στη Μαύρη Θάλασσα παρά το γεγονός ότι ζούσε σε χωριό που είχε τεθεί σε καραντίνα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ