ΚΟΣΜΟΣ

Νίκη διαδηλωτών στις ΗΠΑ: Φεύγουν οι ομοσπονδιακοί από το Πόρτλαντ

Νίκη διαδηλωτών στις ΗΠΑ: Φεύγουν οι ομοσπονδιακοί από το Πόρτλαντ
AP Photo/Marcio Jose Sanchez

Σε συμφωνία για τη σταδιακή απομάκρυνση των ομοσπονδιακών δυνάμεων από το Πόρτλαντ κατέληξαν χθες Τετάρτη οι αρχές του Όρεγκον και η κυβέρνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχε προκαλέσει η απόφαση.  

«Έπειτα από συζητήσεις με τον αντιπρόεδρο (Μάικ Πενς) και αξιωματούχους της κυβέρνησης, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δέχθηκε το αίτημά μου να αρχίσει να αποσύρει τους πράκτορές της», από την Πέμπτη 30 Ιουλίου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κυβερνήτης του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν. Η Δημοκρατική κυβερνήτης είχε χαρακτηρίσει την παρουσία των ομοσπονδιακών πρακτόρων «δυνάμεις κατοχής».

Βάσει του σχεδίου από σήμερα θα αρχίσουν να αποχωρούν από το Πόρτλαντ μέλη της υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων (CBP) και της υπηρεσίας Μετανάστευσης και Τελωνείων (ICE) που προστατεύουν το ομοσπονδιακό δικαστήριο, εξήγησε η Μπράουν.

Από την πλευρά του ο εκτελών χρέη υπουργού Εσωτερικών Τσαντ Γουλφ υπογράμμισε ότι οι αυτοί οι ομοσπονδιακοί πράκτορες «ήταν πάντα εκεί» και θα παραμείνουν «μέχρι να δούμε ότι το σχέδιο λειτουργεί».

«Η πολιτεία Όρεγκον επιτέλους δέχθηκε να συνεργαστεί με τις ομοσπονδιακές μας δυνάμεις, ακριβώς αυτό που ζητούσαμε από τότε που ξεκίνησαν τα βίαια επεισόδια πριν δύο μήνες. Είμαστε χαρούμενοι που το Όρεγκον διόρθωσε τα λάθη του», πρόσθεσε ο Γουλφ.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας των ομοσπονδιακών πρακτόρων στο Πόρτλαντ ένας διαδηλωτής παρά λίγο να χάσει τη ζωή του από πλαστική σφαίρα, δύο αστυνομικοί έχασαν την όρασή τους, πιθανόν μόνιμα, από τα λέιζερ που χρησιμοποίησαν οι διαδηλωτές και ακτιβιστές απήχθησαν από τον δρόμο από πράκτορες σε φορτηγάκια χωρίς διακριτικά.

Θύμα των διαδηλώσεων στο Πόρτλαντ έπεσε και ένας 75χρονος βετεράνος του πολέμου του Βιετνάμ, ο οποίος δέχτηκε επίθεση με σπρέι πιπεριού στο πρόσωπο από δυνάμεις επιβολής της τάξης.

«Ενέργησαν σαν δύναμη κατοχής και έφεραν βία» κατήγγειλε η Μπράουν στο Twitter.

Αίτημα διαδηλωτών

Η συμφωνία μεταξύ των αρχών του Όρεγκον και της ομοσπονδιακής κυβέρνησης ήρθε αφού μητέρες από τα προάστια, βετεράνοι και υγειονομικό προσωπικό συμμετείχαν στις αντιρατσιστικές διαδηλώσεις ενάντια στην ανάπτυξη ομοσπονδιακών δυνάμεων στο Πόρτλαντ. Η συμμετοχή των λεγόμενων λευκών συμμάχων του κινήματος Black Lives Matter άλλαξε τη μορφή των διαδηλώσεων.

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας ο Τραμπ κήρυξε τη νίκη του στο Twitter: «Αν η Ομοσπονδιακή Κυβένηση και οι καταπληκτικές της Δυνάμεις της Τάξης δεν είχαν επέμβει στο Πόρτλαντ πριν μία εβδομάδα, δεν θα υπήρχε Πόρτλαντ».

«Θα είχε καεί και χτυπηθεί ως τα θεμέλια του. Αν ο Δήμαρχος και η Κυβερνήτης δεν σταματήσουν το Έγκλημα και τη Βία των Αναρχικών και των Ταραξιών αμέσως, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση θα παρέμβει και θα κάνει τη δουλειά που θα έπρεπε να κάνει η τοπική αστυνομία!», πρόσθεσε.

Νέες απειλές

Μάλιστα ο Αμερικανός πρόεδρος απείλησε να στείλει και την Εθνοφρουρά στο Πόρτλαντ.

«Αν δεν λύσουν το πρόβλημα τοπικά σύντομα, θα στείλουμε την Εθνοφρουρά και θα λυθεί πολύ γρήγορα».

Οι ομοσπονδιακές δυνάμεις εστάλησαν στο Πόρτλαντ στις 4 Ιουλίου για να προστατεύσουν ομοσπονδιακά κτήρια, τα οποία γίνονταν επί εβδομάδες στόχος βανδάλων κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας μετά τον θάνατο στις 25 Μαΐου του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ κατά τη βίαιη προσαγωγή του από λευκούς αστυνομικούς.

Όμως η ανάπτυξη των δυνάμεων αυτών όξυνε την κατάσταση, κυρίως μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο που έδειχναν ομοσπονδιακούς πράκτορες να αρπάζουν διαδηλωτές από τον δρόμο και να τους βάζουν σε φορτηγάκια χωρίς διακριτικά.

Περιορισμός του εγκλήματος

Σε ξεχωριστή της ανακοίνωση η κυβέρνηση Τραμπ επεσήμανε ότι θα στείλει ομοσπονδιακούς πράκτορες στο Κλίβελαντ, το Μιλγουόκι και το Ντιτρόιτ προκειμένου να πατάξουν το βίαιο έγκλημα. Κάποιοι δήμαρχοι δήλωσαν ότι είναι διατεθειμένοι να δεχθούν τη βοήθεια, όμως άλλοι εξέφρασαν ανησυχίες για τα κίνητρα του Ρεπουμπλικάνου προέδρου λιγότερες από 100 ημέρες πριν τις εκλογές.

Ο Τραμπ, που επιθυμεί να επανεκλέγει τον Νοέμβριο, προσπαθεί να καταστείλει τις διαδηλώσεις για να τονίσει ότι επικεντρώνεται στην επιβολή του νόμου και της τάξης.

Η αποστολή των ομοσπονδιακών δυνάμεων στις πόλεις αυτές ακολουθεί την ανάπτυξή τους στο Σικάγο, το Κάνσας Σίτι και την Αλμπουκέρκη νωρίτερα αυτό τον μήνα στο πλαίσιο της Επιχείρησης Θρύλος με στόχο να αντιμετωπιστεί η αύξηση των βίαιων εγκλημάτων, το ποσοστό των οποίων αυξήθηκε κατά σχεδόν 31% στο Ντιτρόιτ σε σχέση με πέρυσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ