ΚΟΣΜΟΣ

Πύρινος μετεωρίτης εξερράγη πάνω από τον Ατλαντικό

Πύρινος μετεωρίτης εξερράγη πάνω από τον Ατλαντικό
Manfred Schmid/Getty Images/Ideal Images

Στην αποκάλυψη ότι ένας πύρινος μετεωρίτης, με ισχύ 13.000 τόνων ΤΝΤ, εξερράγη πάνω από τον Ατλαντικό, ανατολικά του Ρίο ντε Τζανέιρο, προέβη η NASA.

Το πλέον ανησυχητικό στοιχείο, σύμφωνα με τη NASA, είναι ότι δεν υπήρξε καμία ειδοποίηση ανίχνευσης του αγνώστου αντικειμένου.

Η πτώση του γαλαξιακού βράχου σημειώθηκε στις 6 Φεβρουαρίου, η ταχύτητα που κατέγραψε ήταν 41.600 μίλια την ώρα, ενώ η ενέργεια που απελευθέρωσε στη Γη εκτιμάται ότι είναι ανάλογη με αυτή της βόμβας που έπληξε τη Χιροσίμα, το 1945. Όπως, πάντως, γνωστοποίησε η NASA, η πτώση αυτή δεν συνοδεύτηκε από καταστροφές.

Η πτώση αστεροειδών δεν είναι καινούριο φαινόμενο. Πιο πρόσφατο περιστατικό, αποτελεί η πρόσκρουση γαλαξιακού βράχου στο Τσελιάμπινσκ της Ρωσίας, το 2013. Είχε διάμετρο 19 μέτρα και ισχύ 500.000 τόνων ΤΝΤ. Με απλά λόγια, ήταν 40 φορές ισχυρότερη από αυτή στον Ατλαντικό . Τότε, μάλιστα, είχαν τραυματιστεί περισσότερα από 1.500 άτομα, ενώ καταστράφηκαν περίπου 7.300 κτήρια.

Όπως εξηγούν οι επιστήμονες, όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα διαστημικά σώματα, δημιουργείται ένα ωστικό κύμα το οποίο σε συνδυασμό με την τριβή της ατμόσφαιρας, έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή «φλεγόμενων σφαιρών».

Σύμφωνα με τον Φιλ Πλέιτ, συντάκτη του μπλογκ Bad Astronomy «αντικείμενα αυτού του μεγέθους, δεν μας προκαλούν μεγάλη ανησυχία. Σε ορισμένες περιπτώσεις τρομοκρατούν τους ανθρώπους, ωστόσο, δεν προκαλούν σοβαρές υλικές ζημιές».

Διαβάστε επίσης:

Πασίγνωστος Τούρκος ποδοσφαιριστής κινδυνεύει με φυλάκιση λόγω προσβολής του Ερντογάν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ